Pani Elu, za mało informacji dot. pacjenta. Niemniej powinna Pani postawić na produkty jak najmniej przetworzone (krótka lista na etykiecie składników), regularne przyjmowanie posiłków co ok 3h, Podstaą powinny być warzywa i owoce, chude miesa, tłuste i chude ryby.
Nie smażyć potraw - raczej gotować, dusić.
Talerz chorego powinien byc bogaty w antyoksydanty - dużo warzyw, pod każdą postacią. Polecam koktajle, w których można zmieścić sporo wartości odżywczych.
Jeśli to możliwe to każdego dnia powinno się postawić na aktywnośc fizyczną - spacer, marsz, rower, pływanie.
Warto sprawdzić czy nie ma niedoborów witamin? Uzupełniać ewenytualne niedobory. Koniecznie pilnować ilości wypijanej wody. Postawić na wodę z cytryną. Z przypraw na :kurkumę, cynamon, czosnek, oregano.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam,
do diety warto włączyć tłuste ryby (np. łosoś, halibut) oraz olej lniany i oliwa z oliwek (dodawane do sałatek, surówek itp.), produkty bogate w flawonoidy, indole i fenole - związki skuteczne w leczeniu raka prostaty (pomidory, papryka czerwona, brokuły, kalafior, winogrona, czereśnie, truskawki, cytrusy), dobroczynny wpływ ma również sezam, pestki dyni, migdały oraz orzechy laskowe. Powinno się ograniczyć zbyt dużą ilość czerwonego mięsa, słodycze, zbyt ostre oraz kwaśne pokarmy.
Pozdrawiam
Kamila Ziemann
www.efektcentrum.pl
Dzień dobry!
Zalecenia dietetyczne w przypadku chorych z rakiem prostaty powinno ustalać się indywidualnie biorąc pod uwagę stan zdrowia pacjenta. Nie można opracować ogólnych zaleceń ponieważ każdy pacjent przechodzi chorobę inaczej, w trakcie leczenia mogą pojawić się nietolerancje na niektóre składniki pokarmowe, czy jadłowstręt.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady online – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Czynniki żywieniowe w prewencji raka skóry
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/czynniki-zywieniowe-w-prewencji-raka-skory.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest optymalna dieta przy raku prostaty? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść przy raku tarczycy? – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy dieta po udarze powinna różnić się od diety osoby zdrowej? – odpowiada Ewa Gonia
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować przy wysokim cholesterolu? – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jak się odżywiać podczas choroby prostaty? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Rokowania przy raku prostaty – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Jaka dieta przy raku prostaty i luźnych stolcach? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść na obniżenie cholesterolu? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy po przebytym udarze powinno się stosować jakąś specjalną dietę? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak