Żywienie podczas choroby powinno być pełnowartościowe - oparte na produktach nieprzetworzonych, bogatych w składniki mineralne oraz witaminy. Należy spożywać warzywa, owoce, dobrej jakości mięso i ryby oraz pełnoziarniste zboża. Nie należy zapominać o źródłach zdrowych tłuszczach takich jak oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona i tłuste ryby.
Należy przyjmować odpowiednią ilość płynów - głównie wodę mineralną.
Pozdrawiam
Dietetyk kliniczny, Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki błonnik powinny jeść osoby z Parkinsonem? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy warzywa strączkowe to dobra alternatywa dla mięsa przy chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaką dietę stosować przy RZS? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jakie suplementy diety są zalecane szczególnie przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy po przebytym udarze powinno się stosować jakąś specjalną dietę? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Jak pomóc osobie ze stwardnieniem rozsianym? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaka dieta zapobiega chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Jakich produktów spożywczych nie powinno zabraknąć w jego diecie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czym zastąpić nasiona konopi (dieta Wege Siła)? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Intermittent fasting (post przerywany) - zasady, zalety przeciwwskazania
Intermittent fasting, IF lub post przerywany, to s