Dieta po udarze powinna być dietą racjonalną. Jęsli nie ma kłopotów z gryzieniem i połykaniem należy zapewnić pacjentowi właściwą podaż wartości odżywczych z ograniczeniemtłuszczy zwierzęcych, soli, ograniczaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym. W jadłospisie powinny pojawić sie chude mięsa, ryby (również tłuste), warzywa 5x dziennie i owoce.
Dzień dobry!
Wystąpienie choroby zdecydowanie powinno oznaczać zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych. Podstawą diety osoby będącej po udarze powinno być unikanie składników zwiększających ciśnienie krwi i potęgujących miażdżycę, a dostarczanie tych, które ograniczają postępowanie tych procesów. Przede wszystkim należy dostosować ilość dostarczanych kalorii – jest do czynnik bardzo indywidualny, dodatkowo jeśli osoba chora ma nadwagę, konieczne jest stosowanie diety redukcyjnej. Ponadto dieta powinna być uboga w sód. Oznacza to, że nie powinno dosalać się potraw, ponieważ dozwolona dzienna dawka naturalnie znajduje się w codziennie spożywanych produktach. Najwięcej soli zawierają wędliny, kiełbasy, produkty wędzone, żółte sery, solone ryby i przekąski typu chipsy, krakersy, czy paluszki oraz sos sojowy. Ważnym aspektem takiej diety jest obniżenie ilości spożywanego tłuszczu. Należy więc ograniczyć do minimum spożywanie wędlin i tłustych mięs oraz zrezygnować z wszelkich technik kulinarnych, w których dodaje się tłuszcz do jedzenia. Z produktów mlecznych należy wybierać te chude, odtłuszczone i zrezygnować z masła lub zastąpić je miękkimi margarynami. Dieta powinna obfitować w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe – takie jedzenie dostarcza wielu związków potrzebnych w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi (m.in. błonnik). Powinno się także uwzględniać tłuste ryby morskie (2-3 porcji tygodniowo), ze względu na korzystne działanie zawartych w nich kw. omega-3 oraz pamiętać o piciu wody (ok. 2 l dziennie). Są to ogólne zalecenia dla osób po przebytym udarze. By dostosować dietę należy udać się do dietetyka, który dokona analizy składu ciała i przeprowadzi wywiad żywieniowy. Na podstawie uzyskanych informacji określi zapotrzebowanie energetyczne i ułoży dietę dostosowaną do stanu zdrowia pacjenta, by jak najefektowniej wspomóc jego leczenie.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351
Warto przeczytać również:
Cholesterol
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/cholesterol.html?c=9
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka powinna być dieta dla osoby po udarze? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak powinna wyglądać dieta 80-letniej osoby po udarze? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Dieta przy wysokim cholesterolu dla 57-latki – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Co powinny jeść osoby z trudnościami w przełykaniu, które są skutkiem udaru? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby 60 lat, 115 kg? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Domowe sposoby na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla osiemnastolatki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co konkretnie jeść, aby być zdrowym? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego w diecie powinna unikać osoba po udarze? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Czy można w jakiś sposób złagodzić skutki udaru związane z problemami żywieniowymi? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta DASH - profilaktyka i wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Dieta DASH powstała pod koniec XX wieku w wyniku b