Witam! Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Najtańsza, najzdrowsza i najskuteczniejsza dieta to zasady zdrowego żywienia. Najważniejsze jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4h. Dzień zawsze zaczynamy od śniadania a ostatni posiłek jemy na 2,5-3h przed snem. Zdrowa dieta powinna obfitować w produkty zbożowe pełnoziarniste - ciemne pieczywo, kasze, ciemny ryż, makaron pełnoziarnisty. Ważne w diecie są również warzywa zwłaszcza jedzone w formie surowej - dają poczucie sytości, dostarczają witaminy, składniki mineralne oraz błonnik a także owoce. 1-2 razy w tygodniu w jadłospisie powinna wystąpić ryba oraz nasiona roślin strączkowych. Bardzo ważna jest również odpowiednia podaż płynów, 2 litry płynów nie niosących kalorii to minimum, które powinno się spożywać. Z diety należny wykluczyć żywność wysoko przetworzoną, przekąskową, fast food oraz słodycze. Wprowadzenie tych zasad na pewno pozwoli Pani zrzucić zbędne kilogramy, ważne jest żeby zasady te stosowane były już zawsze a nie tylko do momentu uzyskania pożądanej wagi. Proszę spróbować. Jeżeli chodzi o to jakie warzywa kiedy powinniśmy spożywać to najlepiej jest korzystać z warzyw i owoców sezonowych, czyli zimą na pewno kiszonki, mrożonki, cytrusy. Pozdrawiam, dietetyk Monika Majcher-Lipiejko
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zdrowe odżywianie się po 20-tce – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zasady zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Efekt jojo a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinien wyglądać plan dnia 15-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinna wyglądać dieta? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, żeby zrzucić zbędne kilogramy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Tania i zdrowa dieta dla 40-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca
Dieta DASH - profilaktyka i wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Dieta DASH powstała pod koniec XX wieku w wyniku b