Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Helicobacter pyroli ma 80% społeczeństwa. Dietę należy stosować, jeśli ma Pani bóle w okolicach żołądka. Wówczas oprócz diety lekkostrawnej, trzeba unikać produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego: wywarów mięsnych i grzybowych, cytrusów i ich soków, czekolady, kakao. Można jeść warzywa i owoce, ale najlepiej gotowane, ewentualnie sałaty. Pozdrawiam

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
Helicobacter pylori to bakteria, która zasiedla powierzchnię komórek nabłonkowych błony śluzowej żołądka. Jej obecność zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne. Jednakże u większości zakażonych osób choroba nie rozwija się. Jeśli jednak choroba już się rozwinęła, należy przestrzegać poniższych zaleceń:
- Dieta powinna być łatwostrawna, z ograniczeniem ostrych przypraw oraz produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, wody gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, napoje alkoholowe, mocne kawy i herbaty, produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne słone, smażone, pieczone).
- 5-6 posiłków dziennie, niezbyt obfitych.
- Potrawy powinny być w temperaturze optymalnej, nie za zimne nie za gorące, co chroni przed przekrwieniem błony śluzowej żołądka
Potrawy powinny być: gotowane, duszone bez obsmażania, gotowane na parze.
- Warzywa i owoce należy podawać gotowane, w postaci rozdrobnionej.
- Zaleca się unikanie produktów wzdymających, powodujących zgagę, odbijania.
- Wyklucza się produkty ciężkostrawne.
- Należy wprowadzić do diety produkty bogate w witaminę C
- Należy wprowadzić do diety produkty bogatkę w witaminę E (oleje roślinne, szczególnie olej słonecznikowy, lniany, a także czerwona papryka, szpinak i pomidory) - zapobiega uszkodzeniom błony śluzowej ich żołądka poprzez ograniczenie stresu oksydacyjnego. Ponadto korzystnie wpływa na śluz pokrywający błonę śluzową żołądka.
- Należy zwiększyć spożycie produktów bogatych w beta-karoten (marchew, jarmuż, szpinak, czerwona papryka, dynia oraz morele).

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Kawa, pomaga czy szkodzi?
http://bydgoszcz.mojdietetyk.pl/artykuly/kawa-pomaga-czy-szkodzi.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty