Dieta osób z łuszczycą powinna być bogata w antyoksydanty - warzywa oraz owoce. Dodatkowo (jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań wynikających z nietolerancji lub celiakii)powinno się bazować na pełnoziarnistych zbożach. Dodatkowo, co potwierdzają badania, dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia mięsa i jego wyrobów na rzecz tłustych ryb, dobrej jakości i białka roślinnego pochodzącego między innymi z roślin strączkowych.
Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych - dań typu fast food, słodyczy i słonych przekąsek.
Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Produkty, które wspomagają leczenie choroby:
- Warzywa, im bardziej zielone i surowe tym lepiej (również te kiszone)
- Niektóre owoce (należy unikać bananów, gdyż zawierają skrobię) – dopuszczalne są te odpowiednie dla poszczególnych grup krwi
- Oleje roślinne tłoczone na zimno, nierafinowane! Np. olej z wiesiołka, olejek pichtowy, olej lniany, oliwa z oliwek
- Niektóre warzywa strączkowe, orzechy i pestki – odpowiednie dla danych grup krwi
- Superfoods - Żywność niezwykle bogata w składniki odżywcze (często do 100 razy więcej niż w innych produktach), mająca korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera ona ogromne pokłady witamin, minerałów, protein, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Ponadto jest niskokaloryczna. Jej spożywanie wzmacnia układ odpornościowy człowieka i w połączeniu z ruchem pozwala uniknąć bądź zniwelować ryzyko większości chorób. Przykładem są: algi, jagody goji, echinacea, czy surowe kakao.
- Zioła i przyprawy są bakteriobójcze, alkalizują nasz organizm, wspomagają układ trawienny i usuwają toksyny.
- naturalne suplementy: kwas omega-3 (tran), witamina E i C
Lista produktów, które mogą negatywnie wpływać na stan naszego zdrowia i potęgować łuszczycę:
- Mleko i produkty mleczny– nasz organizm nie posiada enzymów trawiennych potrzebnych do trawienia mleka. Należy wykluczyć je w pierwszej kolejności!
- Skrobia - działa silnie zakwaszająco na nasz organizm lub nie jest trawiona przez organizm. Do takich produktów należą: mąka i jej produkty - chleb, inne pieczywo, makarony, ciasta, ziemniaki, kasze, ryż, kukurydza. Można spożywać kaszę jaglaną o dużej zawartości białka i soli mineralnych, ponieważ jako jedyna działa odkwaszająco.
- Tłuszcze zwierzęce i białko zwierzęce – działają silnie zakwaszająco. Można spożywać mięsa zalecane dla poszczególnych grup krwi.
- Używki, jak kawa, alkohol, papierosy czy napoje energetyczne zakwaszają nasz organizm i hamuje procesy metaboliczne
- Cukier i wszystkie jego produkty zakwaszają nasz organizm i wyjaławiają go z minerałów. Dobrą alternatywą może być miód w rozsądnych ilościach.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie dużej ilości mięsa a zakwaszenie organizmu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jaką dietę stosować, żeby nie tyć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką rolę odgrywa białko w procesie odchudzania? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy chorując na łuszczycę należy stosować jakąś dietę? – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Jaką dietę stosować przed ciążą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jaką dietę stosować u 90-letniej osoby z pzt, nie tolerującej słodkiego mleka? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jaką dietę stosować, by nie czuć się głodną? – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Prośba o skuteczną dietę dla 18-latki – odpowiada Mgr Przemysław Mućko
- Jaką dietę stosować przy cukrzycy? – odpowiada Mgr Agnieszka Depińska
artykuły
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Białko roślinne i białko zwierzęce - czym się różnią, które białko jest najzdrowsze, czy wegetarianie mają niedobór białka?
Białka roślinne i zwierzęce są podsawą naszej codz