Szanowny Panie,
dieta na pewno ma ogromne znaczenie. Jednak, cow diecie dla jednej osoby okaże się pokarmem obojętnym, u drugiej może spowodować nasilenie objawów. W innych przypadkach zaś do remisji czy zaostrzenia dolegliwości dochodzi mimo braku jakichkolwiek modyfikacji w jadłospisie.
Zaleca się, aby dieta przede wszystkim odpowiednio zbilansowana. W menu ograniczyć należy źródła nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, kolei warto wzbogacić ją w nienasycone kwasy tłuszczowe- pochodzące np. z tłustych ryb.
Łuszczyca jako choroba przewlekła powodować może szereg niedoborów odżywczych- tak więc codzienny jadłospis bogaty był w białko pochodzenia zwierzęcego i witaminy i minerały.
Wybierać warto chude gatunki mięs i ryby. Ważny jest także kwas foliowy, którego dobrym źródłem są zielone rośliny liściaste. Istotne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości żelaza. Pamiętać należy o wypijaniu odpowiedniej dawki wody. W przypadku dorosłych osób jest to około 1,5-2 litrów wody dziennie.
Unikać z kolei należy takich produktów, jak:
cytrusy;
ostre przyprawy;
alkohol;
konserwy;
produkty wysoko przetworzone;
kofeina, a zatem kawa i napoje energetyczne z dodatkiem kofeiny;
gluten;
czekolada;
kakao;
napoje i produkty z dużą zawartością cukru.
Warto sprawdzić- czy któryś z tych produktów powoduje zaostrzenie objawów.
Proszę pamiętać że stres bardzo nasila objawy łuszczycy. Pomocne mogą być też maści stosowane na zmiany i lampy o specjalnej długości światła.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Łuszczyca u zawodowego sportowca – odpowiada Dr n. med. Aleksandra Siedlewicz
- Czy chorując na łuszczycę należy stosować jakąś dietę? – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Jaka dieta przy łuszczycy? – odpowiada Mgr Monika Wrzos
- Czy w chorobie łuszczycy potrzebna jest dieta? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jaka dieta przy cerze trądzikowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta żywieniowa a miesiączka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Trądzik a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy podejrzeniu wrzodów – odpowiada Mgr Anna Jakóbik
- Dieta odpowiednia dla grupy krwi – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Dieta dla chorych na reumatyzm i chorobę zwyrodnieniową – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski