Szanowny Panie,
W celu ustalenia odpowiedniej diety konieczna jest konsultacja i diagnostyka w celu potwierdzenia choroby wrzodowej. Niemniej jednak jest kilka zasad żywienia, które warto zastosować chociażby po to, by sprawdzić czy modyfikacja sposobu żywienia przynosi poprawę. Proszę pamiętać, że żywienie jest tylko wspomaganiem leczenia właściwego. Przede wszystkim należy zadbać o zbilansowanie posiłków - powinny one zawierać odpowiednią ilość białka, tłuszczów i węglowodanów w takich proporcjach, jakie są zalecane ludziom zdrowym. Posiłki powinno się spożywać co około cztery godziny, jednak nie więcej niż pięć w ciągu doby (zbyt duża ilość posiłków pobudza wydzielanie soków żołądkowych). Zalecana jest dieta, która powoduje zmniejszenie wydzielania soku żołądkowego. Polega ona głównie na eliminacji produktów mogących zaostrzać dolegliwości - są to przede wszystkim potrawy smażone, ciężkostrawne, wzdymające, zawierające dużą ilość błonnika. Proszę unikać potraw tłustych np. wędlin, smalcu, wieprzowiny, baraniny, frytek, placków ziemniaczanych, warzyw i owoców mogących powodować wzdęcia lub odbijania np. kapusta, kalarepa, rzepa, gruszki czy śliwki. Warto zrezygnować z produktów słodkich jak np. torty, pączki, czekolada. Błonnik pokarmowy można ograniczyć spożywając mniejszą ilość pełnoziarnistego pieczywa, grubych kasz czy makaronów. Proszę pamiętać, że objawy choroby wrzodowej mogą być u każdego inne. Jeden pacjent będzie się gorzej czuł po spożyciu kapusty, inny nie będzie zauważał zaostrzenia dolegliwości. Warto więc obserwować swój organizm, po to by nie ograniczać spożywania produktów, które mogą być cennym źródłem składników pokarmowych. Zachęcam Pana do rozmowy z dietetykiem, który na postawie wywiadu żywieniowego ustali szczegółowy program postępowania. Życzę dużo zdrowia i pozdrawiam!
Witam, przede wszystkim należy unikać czynników sprzyjających powstaniu choroby wrzodowej - długotrwałe napięcia nerwowe, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu , błędy dietetyczne, nieregularnie spożywane posiłki. Jeśli występują jakikolwiek z powyższych czynników należy je wyeliminować. Należy również udać się do gastrologa w celu zdiagnozowania czy rzeczywiście występują u Pana wrzody. Jeśli diagnoza się potwierdzi należy zastosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem produktów zwiększających wydzielanie kwasu solnego. W celu ustalenia odpowiedniej dla Pana diety należy się udać do dietetyka, który przeanalizuje Pana dotychczasowy sposób żywienia. Pozdrawiam, www nvit.pl
Odpowiednia dieta dla osoby ze stwierdzonym owrzodzeniem to dieta z ograniczeniem substancji drażniących. Jeżeli leki będą zawierały związki bizmutu, wtedy konieczne będzie ograniczenie mleka. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta na refluks, Helicobacter i ostre zapalenie żołądka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta przy zapaleniu blony śluzowej żołądka – odpowiada Mgr inż. Justyna Antoszczyszyn
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta dla chorego na czerwienicę – odpowiada Magdalena Rapacka
- Dieta na zapalenie żołądka – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Domowe sposoby na zmniejszenie bólu przy przepuklinie rozworu przełykowego – odpowiada Mgr Monika Kruszelnicka
- Wrzody i zapalenie żołądka a dieta – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Odpowiednia dieta przy podejrzeniu kandydozy – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta przy uchyłkach jelit – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Dieta na zgagę - czego nie jeść, produkty dozwolone
Dieta na zgagę wskazana jest wtedy, gdy doskwiera
Wrzody żołądka - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie. Czy wrzodami można się zarazić?
Wrzody żołądka to dolegliwość, na którą skarżą się
Jak zapobiegać wzdęciom i zaparciom - skuteczne metody
Wzdęcia i zaparcia są niezwykle krepującą i nieste