Dieta dla chorego na czerwienicę

Witam.Zdiagnozowano u mnie czerwienicę.Co prawda czekam jeszcze na wyniki szpiku i trepanobiopsji ale chciałabym bardzo zapoznać się z dietą jaką powinnam stosować pomocniczo w leczeniu czerwienicy.
KOBIETA, 50 LAT ponad rok temu

Witam,

Nie będąc lekarzem mogę udzielić jedynie kilka wskazówek, do których stosowanie się powinno złagodzić niedogodności związane z chorobą.
Biorąc pod uwagę zwiększoną krzepliwość krwi, należy zmniejszyć spożycie witaminy K, która znajduje się przede wszystkim w takich pokarmach jak: szpinak, sałata każdego rodzaju, brukselka, zielona herbata (wymienionych dotychczas produktów proszę się wystrzegać), w mniejszej ilości znajduje się w: wątroba wołowa, kapusta, kalafior oraz w wielu innych produktach, które spożywane w umiarkowanej ilości nie powinny powodować zmian.
Zaleca się przyjmowanie zwiększonej ilości pokarmów zawierających witaminę C oraz w postaci tabletek, ze względu na jej właściwości uszczelniające naczynia krwionośne.
Wskazane jest nie męczyć się i stosować zasady prawidłowego żywienia oraz prowadzić w umiarkowanym stopniu aktywny styl życia.
Jeśli odczuwasz bóle brzucha po posiłku, mogą oznaczać wrzody żołądka lub dwunastnicy, które często towarzyszą tej chorobie. Wtedy (po potwierdzeniu wrzodów gastroskopią) należy wprowadzić dietę lekkostrawną (ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych i błonnika pokarmowego), jeść regularnie 5 posiłków dziennie, ograniczyć spożycie soli kuchennej, potraw pikantnych i smażonych, działających wzdymająco.
Jeśli będzie Pani potrzebowała konkretniejszych informacji - zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty