Dzień dobry,
Jeżeli będzie Pani spożywała szpinak co 3 dzień nie powinno stanowić zagrożenia dla zdrowia.
Proszę pamiętać ze zawarty w szpinaku kwas szczawiowy zmniejsza przyswajalność wapnia, magnezu i żelaza.
W warzywach kapustnych - brukselka, brokuły, kapusta zawarte zaś są substancja - goitryna, która zmniejsza przyswajalność jodu. Dlatego nie poleca się jedzenie tych warzyw z rybami.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Zielone warzywa jak najbardziej powinny być spożywane. Przy wzw C i istnieje ryzyko odkładania się żelaza w nadmiarze, ale szpinak i ogólnie produkty roślinne dostarczają mniej przyswajalne żelazo. Co do kwasu szczawiowego proszę jednak zmniejszyć spożycie szpinaku, ale nie eliminować go zupełnie z diety. Szpinak, szczaw i rabarbar zawierają najwięcej tego kwasu.
Pozdrawiam
Nie powinna Pani wystrzegać się zupełnie szpinaku, ważne tylko, żeby nie spożywać go w nadmiarze. Dobrze byłoby, gdy w ramach jednego posiłku połączyła Pani szpinak z produktem nabiałowym, wtedy zneutralizuje się działanie kwasu szczawiowego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Spożywanie szpinaku w nadmiernych ilościach – odpowiada Mgr Karolina Czyrwik
- Jakie są konsekwencje spożywania szpinaku w nadmiernych ilościach? – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
- Badanie krwi i niedokrwistość – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co może być przyczyną anemii oraz złego wchłaniania żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spadek żelaza wskazujący na anemię – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra