Witam serdecznie,
szpinak (podobnie jak szczaw, figi oraz rabarbar) zawiera dużą ilość substancji antyodżywczej- kwasu szczawiowego, który blokuje wchłanianie składników mineralnych- głównie wapnia i żelaza. W przypadku chorych na kamicę nerkową trzeba ten produkt bardzo ograniczyć lub wyeliminować z diety, natomiast jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych dobrze jest jeść szpinak, ale- jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych- warto zachować umiar.
Witam,
szpinak to wspaniała bomba witaminowa, jednak ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego może ograniczać wchłanianie wapnia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są konsekwencje spożywania szpinaku w nadmiernych ilościach? – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
- Problemy z nerkami a szczawiany w jedzeniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaką dietę należy stosować po zdiagnozowaniu kamicy nerkowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Konsekwencje nadmiaru szpinaku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty ograniczyć przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Dlaczego w moczu pojawiły się szczawiany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy mógłbym prosić o ogólne porady dotyczące diety przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty spożywać przy kamicy nerkowej? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
"Doskonałe źródło kolagenu". Jedz, by stawy i kości nie bolały
Nie tylko nabiał przyczynia się do zdrowia kości.
Produkty, których należy unikać w przypadku kamicy nerkowej
Według statystyk kamica nerkowa dotyka 5-7 proc. p
Szpinak baby - źródło żelaza, kwasu foliowego i lekkości w codziennej diecie
Szpinak baby na stałe zagościł w nowoczesnej kuchn