Mówi się, że szpinak jest zdrowy itd., ale chciałabym zapytać czy jedzenie szpinaku w dużych ilościach może mieć jakieś negatywne konsekwencje?
Witam serdecznie,
szpinak (podobnie jak szczaw, figi oraz rabarbar) zawiera dużą ilość substancji antyodżywczej- kwasu szczawiowego, który blokuje wchłanianie składników mineralnych- głównie wapnia i żelaza. W przypadku chorych na kamicę nerkową trzeba ten produkt bardzo ograniczyć lub wyeliminować z diety, natomiast jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych dobrze jest jeść szpinak, ale- jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych- warto zachować umiar.
Witam,
szpinak to wspaniała bomba witaminowa, jednak ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego może ograniczać wchłanianie wapnia.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie są konsekwencje spożywania szpinaku w nadmiernych ilościach? – odpowiada Mgr inż. Kinga Kryska-Domańska
- Problemy z nerkami a szczawiany w jedzeniu – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaką dietę należy stosować po zdiagnozowaniu kamicy nerkowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Konsekwencje nadmiaru szpinaku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie produkty ograniczyć przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr inż. Robert Lipert
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dlaczego w moczu pojawiły się szczawiany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mógłbym prosić o ogólne porady dotyczące diety przy kamicy szczawianowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty spożywać przy kamicy nerkowej? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska