Witam
Jeżeli nie występują problemy z nerkami ani tendencja do tworzenia się kamieni nerkowych, nie ma przeciwwskazań do stosowania w diecie produktów będących źródłem szczawianów, jeśli oczywiście mówimy o zdrowych produktach.
Bogate w kwas szczawiowy warzywa takie jak fasola, buraki, seler, cykoria, bakłażan,marchew, jarmuż, boćwina, szpinak, szczaw, pory, oliwki,czy pietruszka, zawierają również wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego nie powinno się ich ograniczać. Stosując urozmaiconą dietę, nie musimy obawiać się skutków ubocznych związanych ze spożyciem tego rodzaju produktów.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kamienie szczawianów wapnia w nerkach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie warzywa przy łojotokowym zapaleniu skóry? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Dlaczego w moczu pojawiły się szczawiany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kamień w nerce a odżywianie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jedzenie warzyw przy stosowaniu Warfinu na rozrzedzenie krwi – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Lubię szpinak - będę musiał zrezygnować? :( – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Co oznaczają bardzo liczne szczawiany wapnia w moczu? – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Jedzenie przy kamicy nerkowej i moczowodowej – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła