Problemy z nerkami a szczawiany w jedzeniu

Czy jesli nie mam problemów z nerkami, to muszę uważać na produkty z dużą ilością szczwaianów?
ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam
Jeżeli nie występują problemy z nerkami ani tendencja do tworzenia się kamieni nerkowych, nie ma przeciwwskazań do stosowania w diecie produktów będących źródłem szczawianów, jeśli oczywiście mówimy o zdrowych produktach.
Bogate w kwas szczawiowy warzywa takie jak fasola, buraki, seler, cykoria, bakłażan,marchew, jarmuż, boćwina, szpinak, szczaw, pory, oliwki,czy pietruszka, zawierają również wiele cennych witamin i składników mineralnych, dlatego nie powinno się ich ograniczać. Stosując urozmaiconą dietę, nie musimy obawiać się skutków ubocznych związanych ze spożyciem tego rodzaju produktów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty