Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową?

Jakich produktów spożywczych powinno zabraknąć w naszej diecie, gdy zdiagnozowano u nas kamienice szczawianową?
MĘŻCZYZNA, 32 LAT ponad rok temu

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Tych produktów powinno się zdecydowanie unikać:
Botwina, szpinak, szczaw, rabarbar, cytryny, suszone figi, czekolada, kakao, kawa naturalna, mocna herbata, ostre przyprawy, nasiona roślin strączkowych.
Tych zaś, ograniczyć spożywanie:
Ziemniaki, marchew, buraki, pomidory, koncentrat
pomidorowy, zielony groszek, śliwki, agrest, cukier, mleko.

pozdrawiam

0

Przy postaci szczawianowej należy ograniczyć produkty spożywcze bogate w szczawiany, wyeliminowane powinny być kakao, czekolada , kawa, szczaw, rabarbar i szpinak. Warto zastąpić je produktami zbożowymi z pełnego ziarna, owocami cytrusowymi mięsem. Należy ograniczyć spożywanie mleka i jego przetworów, ryb i jajek. Zaleca się także przyjmowanie dużych ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej.

Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
78 poziom zaufania

Dzień dobry!
W przypadku powstawania złogów, które zawierają szczawiany należy wykluczyć przede wszystkim produkty spożywcze, w których występują. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na ilość przyjmowanej witaminy C, gdyż jest ona prekursorem kwasu szczawiowego. Warto także zadbać o odpowiednią podaż wapnia, ponieważ często obserwuje się jego nadmierne wydalanie.
Do produktów, które należy wykluczyć z diety należą: szpinak, szczaw, rabarbar, boćwina, figi suszone, czekolada, kakao, mocna herbata, kawa, konserwy, kiszonki, koncentraty przypraw i sosów, ostre przyprawy.
Produkty dozwolone, ale w ograniczonych ilościach to: mleko i przetwory mleczne, ziemniaki, marchew, buraki, groch, pomidory, nasiona roślin strączkowych, śliwki, agrest, cukier, mięso i przetwory mięsne, ryby, jaja, zielone warzywa liściaste, kapustne, sałata, orzechy.
Natomiast produkty, które nie przyczyniają się do powstawania złogów to: produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, masło, soki owocowe.
Należy pamiętać i wypijaniu dużej ilości płynów – woda, soki, herbata słaba.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
 
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
 
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto również przeczytać:
Filtrujemy.. czyli jak żywienie wpływa na funkcjonowanie nerek.
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/swiatowy-dzien-nerek.html?c=3

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty