Witam
Osoby, które nie spożywają ryb powinny pamiętać aby wzbogacić dietę m.in.w jod, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jeśli dotychczas ryba była głównym źródłem białka także w białko. Polecam lekturę mojej najnowszej książki pt Dieta która żywi i leczy, gdzie znajduje się dokładny opis czym zastępować ryby oraz gdzie znaleźć brakujące składniki oraz wiele cennych, praktycznych wskazówek dietetycznych. Książkę można nabyć pod adresem: www.dieta.eko.org.pl
Witam. Ryby morskie, zwłaszcza tłuste (np. łosoś) są bardzo dobrym źródłem białka i kwasów omega-3. Jeśli spożywa się ich mało może warto rozważyć suplementację omega-3?
Witam.Ryby są najlepszym źródłem białka i tłuszczów zwierzęcych, które charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka. Zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym znaczne ilości potasu, wapnia i fosforu. Bogate są również w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach m.in. A i D oraz witaminy z grupy B.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie tranu norweskiego podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dlaczego dziecko nie chce jeść ryb? – odpowiada Mgr Dorota Pawlik
artykuły
Ryba, której Polacy nie znają. Właśnie pojawiła się w dyskoncie
Ryby są uznawane za jedne z najzdrowszych produktó
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m
Jak dostarczać witaminę D organizmowi?
Jajka Witamina D wpływa na działanie wielu układów