Witam
Osoby, które nie spożywają ryb powinny pamiętać aby wzbogacić dietę m.in.w jod, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jeśli dotychczas ryba była głównym źródłem białka także w białko. Polecam lekturę mojej najnowszej książki pt Dieta która żywi i leczy, gdzie znajduje się dokładny opis czym zastępować ryby oraz gdzie znaleźć brakujące składniki oraz wiele cennych, praktycznych wskazówek dietetycznych. Książkę można nabyć pod adresem: www.dieta.eko.org.pl
Witam. Ryby morskie, zwłaszcza tłuste (np. łosoś) są bardzo dobrym źródłem białka i kwasów omega-3. Jeśli spożywa się ich mało może warto rozważyć suplementację omega-3?
Witam.Ryby są najlepszym źródłem białka i tłuszczów zwierzęcych, które charakteryzują się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka. Zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym znaczne ilości potasu, wapnia i fosforu. Bogate są również w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach m.in. A i D oraz witaminy z grupy B.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
- Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie tranu norweskiego podczas karmienia piersią – odpowiada Mgr Anna Czyż
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dlaczego dziecko nie chce jeść ryb? – odpowiada Mgr Dorota Pawlik
artykuły
Tańszy niż łosoś, ale równie zdrowy. Do tego zawiera mniej kalorii
Pstrąg tęczowy to doskonała opcja dla osób dbający
Ryba, której Polacy nie znają. Właśnie pojawiła się w dyskoncie
Ryby są uznawane za jedne z najzdrowszych produktó
Dlaczego warto jeść karpia? Korzyści i wykorzystanie w kuchni
Smażony, pieczony, duszony, gotowany… Karpia m