Ryby słonowodne czy słodkowodne - które są zdrowsze?

Dzień dobry. Jestem ogromnym miłośnikiem ryb, jem je bardzo często. Jak jestem w sklepie to rzadko kiedy przepuszczę okazję, by nie kupić ryby w jakiejś postaci. Generalnie wydaje mi się, że ma to bardzo dobry wpływ na moje zdrowie, ponieważ panuje powszechne przekonanie, że ryby są bardzo zdrowe i ja mu wierzę. Oczywiście wiem, że smażenie na głębokim tłuszczu nie jest jakoś super zdrowe, ale ja zwykle przyrządzam ryby na bardziej "dietetyczne" sposoby. Ale do rzeczy. Od jakiegoś czasu nurtuje mnie kwestia czy zdrowsze są ryby słonowodne czy słodkowodne? Kiedyś zawsze wydawało mi się, że zdrowsze są ryby słonowodne, zresztą mam wrażenie, że kiedyś spotkałem się z taką opinią, ale jak ostatnio zacząłem się nad tym zastanawiać to w sumie nie wiem skąd to wiem i czy to prawda. Jak to jest? Czy ryby słonowodne faktycznie są zdrowsze od słodkowodnych? Z góry dziękuję za odpowiedź.
ponad rok temu

Dzień dobry,
Ze względu na większą zawartość jodu, kwasów omega-3 oraz witaminy D zdrowsze są ryby morskie.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek

0
Dr n. med. Aneta KoĹcioĹek
Dr n. med. Aneta KoĹcioĹek

Witam, ryby są źródłem pełnowartościowego, bardzo dobrze przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B. Tłuste ryby dodatkowo są także bogate w kwasy omega-3 oraz witaminę A i D. Ryby morskie ponadto są doskonałym źródłem jodu. Z kolei ryby spożywane w całości z ośćmi, np. sardynki dostarczają nam wapnia. Wszystkie natomiast są stosunkowo bogate w fosfor, magnez i potas. Dlatego polecana jest różnorodność spożywanych produktów spożywczych. Dzięki temu dostarczamy do organizmu wiele ważnych składników odżywczych.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty