Dzień dobry,
Ze względu na większą zawartość jodu, kwasów omega-3 oraz witaminy D zdrowsze są ryby morskie.
Pozdrawiam,
Aneta Kościołek
Witam, ryby są źródłem pełnowartościowego, bardzo dobrze przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B. Tłuste ryby dodatkowo są także bogate w kwasy omega-3 oraz witaminę A i D. Ryby morskie ponadto są doskonałym źródłem jodu. Z kolei ryby spożywane w całości z ośćmi, np. sardynki dostarczają nam wapnia. Wszystkie natomiast są stosunkowo bogate w fosfor, magnez i potas. Dlatego polecana jest różnorodność spożywanych produktów spożywczych. Dzięki temu dostarczamy do organizmu wiele ważnych składników odżywczych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka ryba na kolację? – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Które ryby morskie najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy diabetyk może spożywać ryby? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Ryby Bałtyku - która jest najzdrowsza? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Jak poprawić swoją pamięć? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Spożywanie płatków owsianych i ich wpływ na osteoporozę – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko