Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Zamiast leków wystarczy stosować odpowiednią dietę.
Organizmowi należy dostarczyć energię, witaminy i minerały dzięki którym mózg będzie sprawniej pracować.
Najlepszym źródłem energii są węglowodany złożone, które znajdują się w: pełnoziarnistym pieczywie, gruboziarnistych kaszach (np. gryczana), ciemnym ryżu, otrębach, fasoli, soczewicy.
Aby poprawić pamięć należy spożywać kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Zawarte są w orzechach, rybach (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki), kiwi, oraz olejach.
Ważne są również produkty zawierające dużą ilość żelaza (wspomaga transport tlenu do mózgu): czerwone mięso, podroby, zielone warzywa, strączki, orzechy.
Za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego odpowiedzialne są witaminy z grupy B, które znajdują się w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, roślinach strączkowych, nasionach słonecznika, orzechach.
Do produkcji enzymów współpracujących z witaminami B1 i B6 niezbędny jest magnez. Razem z wapniem pomaga przewodzić impulsy nerwowo - mięśniowe. Znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, ciemnej czekoladzie, orzechach.
Potas poprawia dotlenienie mózgu. Jego źródłem są: pomidory, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki, brzoskwinie i ziemniaki.
Fosfor zwiększa inteligencję, poprawia nastrój, dodaje sił witalnych. Znajduje się głównie w rybach.
Kwas linolowy znajduje się w tłuszczach rybnych i roślinnych. Jego brak powoduje osłabienie koncentracji, utratę pamięci, apatię, a nawet halucynacje.
Odpowiem krótko :)
Produkty które zawierają duża ilość żelaza i witaminy B.
Pozdrawiam serdecznie
http://psychopedagog.eu
Witam!
Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zdrowej diety, bogatej w tz. żywność dla mózgu czyli produktów poprawiających naszą sprawność intelektualną, pamięć i koncentrację. Polecam ryby morskie (źródło omega 3), siemię lniane (źródło kwsu ALA), mieszanki orzechów (źródło kwasów omega 3), jaja, zboża (źródło błonnika, witamin, omega 3) czekoladę (bogate w antyoksydanty).
Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy suplementami można polepszyć pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty na poprawę pamięci? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty wybrać na poprawę pamięci – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy suplement Huperzine A jest skuteczny na poprawę pamięci? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Zasady zdrowego żywienia a skuteczność nauczania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść na poprawę pamięci? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Środki i suplementy diety wspomagające koncentrację – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Suplementy diety na pamięć – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Zmniejsza stres, wspiera zdrowie psychiczne. Warto mieć pod ręką
Dieta antystresowa Badania naukowe coraz częściej
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na organizm kobiety w przypadku PMS
Dieta a PMS Zespół napięcia przedmiesiączkowego (
Naturalne witaminy
Istnieje 13 naturalnych witamin potrzebnych nam do