Spadek koncentracji i problemy z pamięcią mogą być wynikiem odwodnienia, dlatego należy pamiętać o piciu co najmniej 2 litrów wody dziennie. We właściwej diecie, poprawiającej pamięć i koncentrację najważniejsze są witaminy z grupy B, ponieważ mają duży wpływ na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Szczególnie niedobór witaminy B12 jest niekorzystny, powodując trudności z koncentracją oraz zapominanie. Witaminy te można znaleźć w: drożdżach, orzechach, mleku, mięsie, serach, ziemniakach.
Bardzo istotne są wszystkie substancje mające działanie przeciwutleniające. Wśród witamin właściwości antyoksydacyjne wykazują witaminy A, C i E. Najlepszym źródłem witaminy C są czarne porzeczki, czerwona papryka oraz natka pietruszki. Obfitość witaminy A występuje w marchwi, brokułach, morelach, wątróbce, z kolei witaminy E w olejach roślinnych, orzechach, nasionach słonecznika oraz migdałach.
Witamina D odgrywa ważną rolę w procesie zapamiętywania. Zwiększa ona wchłanianie wapnia, który z kolei uczestniczy w przekaźnictwie nerwowym. Wpływa pozytywnie na proces uczenia się oraz zdolności motoryczne. Doskonałym źródłem witaminy D są ryby, a także jaja.
Aby mózg mógł sprawnie pracować, potrzebuje do tego odpowiedniej ilości energii. Najlepszym jej źródłem energii są węglowodany złożone: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż itp.
By poprawić pamięć, nie można zapominać o kwasach tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy te budują błonę komórkową neuronów, dlatego są niezbędne dla właściwego funkcjonowania mózgu. Kilka razy w tygodniu należy jeść ryby (makrele, sardynki, łososia), ale również orzechy, olej rzepakowy i orzechowy.
Magnez wspomaga przewodzenie impulsów z nerwów do mięśni oraz chroni układ nerwowy przed uszkodzeniami ze strony metali ciężkich. Magnez występuje w: gorzkim kakao, kaszy gryczanej, czekoladzie gorzkiej, grochu, orzechach laskowych.
Zbawienny wpływ na poprawę pamięci ma żelazo. Uczestniczy ono w transporcie tlenu do mózgu, a dotleniony mózg działa zdecydowanie sprawniej. Główne źródła żelaza to: czerwone mięso, orzechy, zielone warzywa, produkty zbożowe, rośliny strączkowe.
Potas korzystnie wpływa na naczynia mózgowe. Ten minerał można znaleźć w: pomidorach, ziemniakach, brzoskwiniach, winogronach, bananach.
Kwas foliowy to substancja wspomagająca produkcję substancji neurostymulujących (serotoniny i noradrenaliny). Aby dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości, należy włączyć do diety sałatę, brokuły oraz kiełki.
Lecytyna to ważna substancja, która bierze udział w produkcji jednego z neuroprzekaźników. Dzięki temu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Lecytynę można znaleźć w produktach, takich jak: produkty sojowe, orzeszki ziemne, kiełki.

0

Witam!
Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie zdrowej diety, bogatej w tz. żywność dla mózgu czyli produktów poprawiających naszą sprawność intelektualną, pamięć i koncentrację. Polecam ryby morskie (źródło omega 3), siemię lniane (źródło kwsu ALA), mieszanki orzechów (źródło kwasów omega 3), jaja, zboża (źródło błonnika, witamin, omega 3) czekoladę (bogate w antyoksydanty).
Zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty