Dieta kobiety w ciąży

Witam! Najlepiej jeść ryby około 2-3 razy w tygodniu. Ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, a ryby morskie również znacznej ilości kwasów omega-3.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam! Zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, aby ryby pojawiały się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych, jednak ich podstawowe znaczenie zdrowotne związane jest z obecnością kwasów omega-3, których są podstawowym źródłem w naszej diecie. Dlatego ważne jest jakie ryby wybieramy. Bo zjedzenie nawet 5 razy w tygodniu pangi nie przyniesie nam nawet połowy wartości, które dostarczy jedna porcja łososia. Warto jest więc wybierać ryby morskie, zwłaszcza tłuste ryby morskie, najlepiej "dziko" żyjące, świeże i wartościowe.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty