Witam! Najlepiej jeść ryby około 2-3 razy w tygodniu. Ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, a ryby morskie również znacznej ilości kwasów omega-3.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam! Zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, aby ryby pojawiały się w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych, jednak ich podstawowe znaczenie zdrowotne związane jest z obecnością kwasów omega-3, których są podstawowym źródłem w naszej diecie. Dlatego ważne jest jakie ryby wybieramy. Bo zjedzenie nawet 5 razy w tygodniu pangi nie przyniesie nam nawet połowy wartości, które dostarczy jedna porcja łososia. Warto jest więc wybierać ryby morskie, zwłaszcza tłuste ryby morskie, najlepiej "dziko" żyjące, świeże i wartościowe.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Jak często można jeść tłuste ryby? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Ile razy w tygodniu można jeść filet z wędzonego łososia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Ile trzeba jeść ryb w skali tygodnia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy warto brać kwas omega-3 w kapsułkach przy depresji? – odpowiada Paulina Witek
- Składniki odżywcze w pstrągu łososiowym – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dlaczego dziecko nie chce jeść ryb? – odpowiada Mgr Dorota Pawlik
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy można jeść ryby codziennie? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło