Witam! Polecam szczególnie ryby morskie, które są źródłem kwasów omega-3. Najlepiej spożywać ryby minimum 2 razy w tygodniu (mogą to być ryby w różnej postaci). Zapraszam do odwiedzenia mojej www.diet-coaching.xaa.pl oraz zadawania pytań.
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Proszę spożywać ryby przynajmniej 2razy w tygodniu. Są to bardzo zdrowe produkty, bogate w pełnowartościowe białko, cenne tłuszcze. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zakup świeżej ryby i jej grillowanie a nie zakup puszek z ryba w pomidorach. Sosy z tych puszek są często z dodatkiem cukru, konserwantów oraz innej chemii a ryby w nich tak naprawdę niewielkie ilości.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Ryby należy spożywać minimum raz w tygodniu, optymalnie byłoby 2-3 razy. Najelpsze są ryby świeże, ewentualnie wędzone. Ryby z puszek są już pozbawione sporej części składników odżywczych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie ryby można jeść w ciąży? – odpowiada Mgr Olga Marzol
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ile razy w tygodniu można jeść filet z wędzonego łososia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Które ryby morskie najbardziej wpływają na lepszą pamięć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Tuńczyk w diecie u 16-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma