Dzień dobry,
niestety to prawda, w sprzedaży są głównie łososie hodowlane kiepskiej jakości. Łosoś bogaty w omega 3 to łosoś dziko żyjący i tak powinien byc opisany na etykiecie ( np. Alaska ), ponieważ cena jest dużo wyższa rzadki w obrocie. Dlatego lepiej po niego często nie sięgać.
pozdrawiam !
Dzień dobry, stugramowa porcja to bardzo duża podaż energii, odradzam jednorazowo taka ilość. Natomiast częstotliwość spożywania ryb wędzonych zależy tak naprawdę od "kondycji" wątroby , zalecam wykonanie lipidogramu, wówczas wrócimy do tematu ;)
Pozdrawiam
Witam,
proszę zwracać uwagę przede wszystkim na pochodzenie ryb, czy są hodowlane czy dziko żyjące.
Ogólnie spożywanie ryb dobrej jakości 2-3x w tygodniu jest zalecane.
Jeśli chodzi o łososia wędzonego, to raczej zaleca się spożywać go jedynie od czasu do czasu jako urozmaicenie diety a nie jej stały element.
Pozdrawiam,
www.nutricus.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Na co zwracać uwagę podczas zakupu wędzonego łososia? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy można w ciąży jeść wędzone ryby? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Ile należy jeść ryb w tygodniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy w ciąży można jeść łososia wędzonego na ciepło? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Czy wędzony łosoś zaszkodził ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy podczas ciąży można jeść wędzone ryby i korzystać z basenu? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy to prawda, że potrawa "brzuszki z hodowlanego łososia" są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy wędzony łosoś mógł zaszkodzić w ciąży? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Najlepsze i najgorsze ryby wg AI. Badania to potwierdzają
Podczas wakacji w nadmorskich miejscowościach ryba
Ryby, których warto unikać. To siedlisko rtęci i dioksyn
Ryby to bogactwo różnorodnych witamin i składników
Polacy uwielbiają tę rybą. A to siedlisko ołowiu, kadmu, rtęci
Tilapia jest jedną z najchętniej kupowanych ryb w