Dieta kobiety w ciąży
Świeży filet z łososia poddany gotowaniu na parze lub pieczeniu jest produktem bezpieczniejszym z żywieniowego punktu widzenia niż łosoś wędzony, gdyż nie zawiera żadnych składników dymu wędzarniczego. Nie oznacza to jednak, że należy z łososia wędzonego zupełnie rezygnować, najlepiej zadbać o to aby obydwa rodzaje występowały w diecie. Podczas kupowania łososia warto zwrócić uwagę na źródło (pochodzenie), nie kupować nie opisanych dobrze produktów. Warto kupować większe kawałki lub pakowane w opakowania próżniowe plastry (pakowanie próżniowe pozwala na najlepsze zachowanie wartości odżywczej), rezygnując raczej z produktów garmażeryjnych z łososia (typu medaliony wędzone, zawijasy, kabanosy) - gdyż często są produkowane z odpadów.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile razy w tygodniu można jeść filet z wędzonego łososia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy można się zarazić listeriozą lub toksoplazmozą jedząc łososia wędzonego? – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Łączenie sera koziego z wędzonym łososiem – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy wędzony łosoś może wywołać listeriozę? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Witam czy można jeść wędzone wędliny przy kamieniu woreczkowym? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy wędzony łosoś mógł zaszkodzić w ciąży? – odpowiada
- Skład gotowego, wędzonego łososia – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Wędzona wędlina i cytrusy w diecie – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal