Pstrąg łososiowy wartości odżywcze w 100 g:
Kalorie: 107 kcal
Białko: 20 g
Selen: 10 mikrogram
Wit. D: 7 mikrogram
Kwas Omega-3 EPA: 219 mg
Kwas Omega-3 DHA: 496 mg
Łosoś składniki odżywcze w 100g:
Kalorie: 200 kcal
Białko: 19,80 g
Tłuszcz: 13,50 g
Kwasy Omega-3: 3,79 g
Kwasy Omega-6: 4,79 g
Witaminy: A, B1, B2, B6, B12, D, E
Minerały: wapń, fosfor, jod, potas
Jak widać w łososiu jest więcej witam i minerałów oraz kwasów omega-3.
Witam serdecznie,
Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb. Jednak osoby dbające o zgrabną sylwetkę i zdrowie, nie mają czego się obawiać. To właśnie tłuszcz jest bardzo cennym składnikiem ww. ryby. Łosoś jest jednym
z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pstrąg natomiast jest rybą chudszą od łososia i zawiera mniej WKT. Zawiera jednak najwięcej spośród ryb słodkowodnych kwasów omega-3. Skąd nazwa pstrąg łososiowy? - czasem hodowcy dodają do paszy karotenoidy, dzięki czemu ryba ma intensywniejszy kolor (pstrąg nazywany jest łososiowym, właśnie ze względu na "łososiowy" kolor).
Niestety, wszystkie powszechnie wymieniane prozdrowotne właściwości łososia (bogactwo witamin A, D, E i B, cynku, selenu, jodu i potasu oraz kwasów Omega-3 i Omega-6 ) dotyczą łososia dzikiego. Na naszym rynku dominuje hodowlany łosoś norweski, który zawiera więcej związków szkodliwych niż dziko żyjący, jednak poziom zanieczyszczeń sprzedawanych u nas łososi hodowlanych powinien być niższy, niż przewidują normy.
Pstrąg, zaś żyje w czystych rzekach i strumieniach górskich. Ale najłatwiej dostępny jest pstrąg tęczowy, hodowany w gospodarstwach rybackich. Pstrąg zawiera dużo rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B, natomiast mniej niż łosoś rozpuszczalnych w tłuszczu witamin: A, D i E.
Podsumowując - pstrąg łososiowy z pewnością nie dorównuje łososiowi pod względem zawartości cennych kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz witamin A,D i E. Nie mniej jednak jest bardzo wartościową rybą. Ze względów kosztowych, o których Pani wspomina oraz możliwych wysokich zanieczyszczeniach łososia norweskiego metalami ciężkimi, może Pani skupić się w swojej diecie na pstrągu, ale od czasu do czasu warto wybrać tłustszą rybę, jaką jest właśnie łosoś.
W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Skutki braku ryb w diecie – odpowiada Mgr Agnieszka Biernat
- Wady i zalety jedzenia ryb – odpowiada Mgr inż. Radosław Bernat
- Stosowanie tranu skandynawskiego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy można jeść ryby codziennie? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Jak często można jeść ryby? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy to prawda, że potrawa "brzuszki z hodowlanego łososia" są szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Ile razy w tygodniu można jeść filet z wędzonego łososia? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Spożywanie śledzi w 23 tygodniu ciąży – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Podawanie dzieciom tranu norweskiego oraz witamin – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
artykuły
Jak odróżnić śledzia od matiasa. Właściwości zdrowotne
Polacy kochają śledzie Chociaż ogólnie** po ryby s
Superfoods, czyli jedzenie o super mocy!
Hasło superfoods określające produkty o wysokiej w
Zdrowe tłuszcze - źródła, funkcje i zapotrzebowanie
Zdrowe tłuszcze są niezwykle ważnym elementem diet