Szanowna Pani,
Pani schorzenia są dość skomplikowane, jednakże dość proste do ogarnięcia pod względem dietetycznym. Na początek zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, należy spożywać 5 posiłków w ciągu dnia, o regularnych porach. Ze względu na nadciśnienie tętnicze, powinna Pani ograniczyć spożywanie soli kuchennej oraz wyeliminować z diety produkty spożywcze wysoko przetworzone - zupy instant, chińskie, buliony, ziarenka smaku, pasztety, kiełbasy, mielone konserwy, a także słone paluszki, krakersy, solone orzeszki ziemne. Na co dzień w kuchni do doprawiania potraw polecam sól dietetyczną, która zawiera potas, korzystnie wpływa na pracę serca oraz naczynie krwionośne. Do produktów, które zawierają sporo potasu należą także - pomidory, orzechy włoskie, laskowe, migdały, banany. Dieta Pani powinna także zawierać produkty bogate w witaminę E, bowiem korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi - zapobiega zakrzepom. Witamina E naturalnie występuje w orzechach oraz olejach. Oliwa z oliwek, olej lniany w ilości około 3 łyżek dziennie powinna codziennie gościć w Pani jadłospisie. Taką ilości można dodawać do surówek albo stosować do nasączania pieczywa (zamiast masła), albo dodawać do serka białego. Na układ krążenia korzystnie wpływają polifenole, które znajdują się w zielonej herbacie (należy pić codziennie po 2 filiżanki), kakao (2 kostki gorzej czekolady >60% kakao) oraz czerwonej papryce, czarnej porzeczce, brokułach, natce pietruszki, czosnku. Do prawidłowej pracy serca oraz procesu krzepnięcia, niezbędne są również nienasycone kwasy tłuszczowe, które występują w olejach (roślinnych) oraz tranie (ryby morskie). Powinna Pani tak komponować dietę, aby co najmniej 2 razy w tygodniu w menu występowały tłuste ryby morskie (morszczuk, tuńczyk, makrela, łosoś). Powinna Pani unikać picia kawy oraz mocnej herbaty - źródło kofeiny, która podnosi ciśnienie krwi. Zamiast tego proponuję herbatki owocowe, ziołowe (melisa, miętowa).
Serdecznie pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek