Ciężko określić ile gram soli powinno dodawać się do zupy, ponieważ chodzi o zbilansowanie całodziennej podaży sodu. Zalecana dawka to 5 g soli kuchennej, czyli 2,5 g Na na dzień na jedno dziecko. Jeżeli używa Pan soli magnezowej lub potasowej (a takie są obecnie zalecane) to zwierają one mniej sodu niż typowa sól kuchenna. Zamiast soli można dodać do zupy naturalne przyprawy: lubczyk, kozieradka (bardzo przypomina smak bulionu - wegetarianie używają ją jako zamiennik wywarów zwierzęcych), suszonych warzyw, które podkreślą smak.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Usunięcie nadmiaru wody z organizmu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy to zbyt duża ilość soli dla rocznego dziecka? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy zaleca się spożywanie soli morskiej? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- W jaki sposób się odchudzać, żeby nie stracić mięśni? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dieta bogata w szpinak w ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jedzenie imbiru z miodem i cytryną w 37. tygodniu ciąży – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Brak odczuwania sytości po posiłkach – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Laparoskopowe usunięcie pęcherzyka żółciowego a spożywanie czekolady – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Sól kamienna - właściwości, rodzaje, zastosowanie i objawy nadmiaru
Sól kamienna to skała zbudowana z minerału zwanego
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Dieta fosforanowa
Kamica nerek to schorzenie, w wyniku którego w dro