Czosnek ma wiele właściwości, m.in. obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, hamuje rozwój bakterii, usprawnia trawienie. Dzieje się tak dlatego, że zawiera w sobie mnóstwo wartościowych substancji: związki flawonoidowe, witaminy B1, B2, PP, sole potasu, magnezu, wapnia oraz olejki eteryczne. Żeby działanie czosnku było jak najlepsze warto spożywać go właśnie na surowo, choć odstraszający może być zapach. Jeżeli nie ma Pani żadnych dolegliwości, które czosnek mógłby nasilać, to właściwie nie ma ograniczeń co do spożywanych porcji. Jednak, aby miał on charakter profilaktyczny wystarczy już jeden ząbek dziennie.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy to reakcja alergiczna na surowy czosnek? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Wysoki poziom cukru w 20. tygodniu ciąży a jedzenie owoców i warzyw – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy przy niskim ciśnieniu można spożywać czosnek niedźwiedzi? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy czosnek można jeść w dużych ilościach w ciąży? – odpowiada Mgr Katarzyna Pękala
- Czy jedząc czosnek można pozbyć się pasożytów? – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Czy można łączyć Acard i czosnek? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Dzienna dawka ziaren amarantusa – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jedzenie surowego czosnku a antykoncepcja hormonalna – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Brak odczuwania sytości po posiłkach – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy można spożywać czosnek przy zespole Gilberta? – odpowiada Ewa Gonia