Ekologiczne warzywa i owoce
Dzień dobry,
Popularna sól kuchenna to chlorek sodu (NaCl) zawierająca dokładnie te dwa pierwiastki: sód i chlor. Zwykle wzbogacana jest jodkiem potasu. Ma działanie wzmacniające smak potraw i właściwości konserwujące. Ze względu na dużą ilość sodu w żywności, sól nie jest wskazaną przyprawą.
Pieprz z kolei jest przyprawą o cennych właściwościach. Zawiera piperynę, która wpływa bardzo korzystnie na trawienie. Nie jest wskazany jedynie u osób cierpiących na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dopuszczalna ilość soli na dobę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Która sól jest zdrowsza? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie są skutki niedoboru NaCl? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakimi przyprawami zastąpić sól? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak uzupełnić niedobór sodu przy hiponatremii? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Czy kostki rosołowe ekologiczne sa zdrowe? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Sos sojowy a sól – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Chlorek sodu (NaCl) - właściwości, działanie, bezpieczeństwo
Chlorek sodu to substancja kojarzona głównie z sol
Sól, pieprz i cytryna mogą pomóc przy problemach zdrowotnych. Jakich? (WIDEO)
Sól, pieprz i cytryna to produkty, które możemy