Dzień dobry,
Popularna sól kuchenna to chlorek sodu (NaCl) zawierająca dokładnie te dwa pierwiastki: sód i chlor. Zwykle wzbogacana jest jodkiem potasu. Ma działanie wzmacniające smak potraw i właściwości konserwujące. Ze względu na dużą ilość sodu w żywności, sól nie jest wskazaną przyprawą.
Pieprz z kolei jest przyprawą o cennych właściwościach. Zawiera piperynę, która wpływa bardzo korzystnie na trawienie. Nie jest wskazany jedynie u osób cierpiących na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy sól himalajska jest bardziej szkodliwa od zwykłej soli? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Sól w diecie u dziecka przedszkolnego – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Dopuszczalna ilość soli na dobę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy nadmiar soli morskiej może zaszkodzić dziecku? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Przyprawy do dań rybnych – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy to prawda, że sok z selera zatrzymuje sól w organizmie? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Czy kamica nerkowa może być wywołana poprzez dodatki barwników i konserwantów w pożywaniu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Szczypiorek a jego wartości odżywcze – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
artykuły
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Sól kamienna - właściwości, rodzaje, zastosowanie i objawy nadmiaru
Sól kamienna to skała zbudowana z minerału zwanego
Chlorek sodu (NaCl) - właściwości, działanie, bezpieczeństwo
Chlorek sodu to substancja kojarzona głównie z sol