Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dzienne całkowite spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g/d, co można porównać to objętości 1 płaskiej łyżeczki do herbaty.
Witam.
Staraj się wykluczyć z diety sód, jeżeli nie występuje naturalnie w danym produkcie. Unikaj solenia potraw, gdyż ten składnik wpływa na podniesienie ciśnienia tętniczego krwi. Dzienna dopuszczalna ilość spożywanej soli wynosi 2000 mg.
Sól (chlorek sodu) nie jest zdrowa, jednak musimy dostarczać do naszego organizmu sód. Normy spożycia sodu dla osób dorosłych (19-50 lat) określają wystarczające spożycie na poziomie 1500 mg na dzień oznacza to niecałe 5 g soli ( 1 łyżeczka).
Jak najlepiej ograniczyć spożycie soli? Przede wszystkim przez 2-3 dni zmniejszyć do minimum solenie. Jedzenie dużych ilości soli jest przyzwyczajeniem. Po pewnym czasie mało posolone potrawy zaczną smakować.
Warto też stosować przyprawy i zioła, tylko uwaga na gotowe mieszanki, często na pierwszym miejscu w składzie figuruje sól!
Sól naturalnie występuje w żywności, więc warto najpierw spróbować dania zanim sięgniemy po solniczkę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Spożywanie soli przy marskości wątroby – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Usunięcie nadmiaru wody z organizmu – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy kąpiel w dużej ilości soli ma wpływ na podwyższenie ciśnienia? – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Czy kuchnia azjatycka może być stosowania przy niewydolności nerek? – odpowiada Mgr Beata Krawczyńska-Kowalska
- Wpływ soli zawartej w rybach na nadciśnienie – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Skutki nadmiaru soli mineralnych – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zapotrzebowanie na sól i cukier a stres i nerwy – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
artykuły
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Alarmujące dane - przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Sól używana jest przez ludzkość od bardzo daw
Słona skóra może świadczyć o problemach z sercem. Zjawisko zaobserwowano u osób z chorobami nerek
Dietetycy ostrzegają, że Polacy spożywają ponad 2