Dobry wieczór,
wszystko zależy od stopnia niewydolności nerek oraz rodzaju potraw kuchni azjatyckiej.
Jeśli chodzi o stopień niewydolności III i IV nie widzę przeciwwskazań, aby zbilansowane dania włączyć do jadłospisu.
Należy uważać na mieszanki przypraw oraz sos sojowy, które w swoim składzie zawierają sól i glutaminian sodu. Sodu powinna Pani unikać.
Potrawy powinny przygotowane z produktów naturalnych, NIE półproduktów. Może Pani korzystać z trawy cytrynowej, imbiru, mleczka kokosowego czy makaronu ryżowego.
Radziłabym, aby zgłosiła się Pani do dietetyka, który przygotuje dla Pani zestaw takich potraw dopasowanych do Pani potrzeb i choroby.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie są właściwości lecznicze imbiru? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Niewydolność nerek a ćwiczenia fizyczne – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jedzenie sushi przy niewydolności nerek – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jaka dieta przy niewydolności nerek? – odpowiada Lek. Zbigniew Sycz
- Jaką dietę stosować przy niewydolności nerek? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta dla osoby chorej na kłębuszkowe zapalenie nerek – odpowiada Dr Anna Brinken
- Jak przeliczać kaloryczność posiłków? – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czy takie objawy u 64-latki świadczą o niewydolności nerek? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Czy olej kokosowy i olej z czarnuszki można stosować przy niewydolności nerek w IV stadium? – odpowiada Dr Jacek Radwański