Dzień dobry, powinno sie ograniczyc sól w potrawach, czyli ograniczyć lub wyeliminować konserwy, sery, kupne wędliny. produkty wędzone, wyroby garmażeryjne, przyprawy typu maggi, glutaminian sodu. Należy przyjąć, że ilość pokarmów wysokobiałkowych (mięso, ryby) powinna zajmować na talerzu max 1/5 część. Dokładniej określi to dietetyk dobierając dietę zgodną z potrzebami danej osoby. Dieta dla osób z niewydolnością nerek powinna spełniać podstawowe zasady zdrowego żywienia:

1. Zmniejsz ilość przetworzonej i niezdrowej żywności!.
2. Pij 8 szklanek płynów dziennie.
3. Jedz 4-5 posiłków dziennie
4. Jedz regularnie
5. Nie podjadaj między posiłkami
6. Nie spożywaj kalorii w postaci słodzonych napojów.
7. Produkty białkowe ogranicz do 1/5 części talerza.
8. Spożywaj dużo owoców i warzyw.
9. Nie jedz jeśli nie jesteś głodny.
10. Nie głodź się!

Zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://zdrowadieta.szczecin.pl/oferta/pakiet-on-line/

oraz do polubienia https://www.facebook.com/dietetyk.zdrowadieta?pnref=lhc

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty