Dzień dobry, powinno sie ograniczyc sól w potrawach, czyli ograniczyć lub wyeliminować konserwy, sery, kupne wędliny. produkty wędzone, wyroby garmażeryjne, przyprawy typu maggi, glutaminian sodu. Należy przyjąć, że ilość pokarmów wysokobiałkowych (mięso, ryby) powinna zajmować na talerzu max 1/5 część. Dokładniej określi to dietetyk dobierając dietę zgodną z potrzebami danej osoby. Dieta dla osób z niewydolnością nerek powinna spełniać podstawowe zasady zdrowego żywienia:
1. Zmniejsz ilość przetworzonej i niezdrowej żywności!.
2. Pij 8 szklanek płynów dziennie.
3. Jedz 4-5 posiłków dziennie
4. Jedz regularnie
5. Nie podjadaj między posiłkami
6. Nie spożywaj kalorii w postaci słodzonych napojów.
7. Produkty białkowe ogranicz do 1/5 części talerza.
8. Spożywaj dużo owoców i warzyw.
9. Nie jedz jeśli nie jesteś głodny.
10. Nie głodź się!
Zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://zdrowadieta.szczecin.pl/oferta/pakiet-on-line/
oraz do polubienia https://www.facebook.com/dietetyk.zdrowadieta?pnref=lhc
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oponka w wyniku niezdrowego jedzenia – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dieta dla chorego po resekcji żołądka – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jaka dieta i sposób leczenia przy hiperinsulinemii? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dieta a kłębuszkowe zapalenie nerek – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Dieta dla osoby chorej na dnę moczową – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Jaka dieta dla osób chorych na kamicę nerkową? – odpowiada Monika Papuga-Sobczak
- Kłębuszkowe zapalenie nerek a szpinak – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak powinna wyglądać dieta dla osoby 60 lat, 115 kg? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaka dieta przy kamicy szczawianowo-wapniowej? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Jaka dieta dla cukrzyka chorego na cukrzycę typu B? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska