Głównym źródłem sodu w diecie jest sól. Ze względu na jej wszędobylskość niedobory sodu występują niezmiernie żadko
Witam,
Duża ilość sodu znajduje się m.in. w produktach takich jak trwałe wędliny, wędzona szynka, solone śledzie, pieczywa słone, oliwki, musztarda, mieszaniny przyprawowe, ser, kiełbasy,konserwy rybne, ketchup, różnego rodzaju sosy, gotowe posiłki w słoikach, konserwy warzywne, pieczywa, ciasta czy niektóre wody mineralne i lecznicze.
Pozdrawiam,
Natalia Ciesielczuk
Witam,
Największym źródłem sodu jest NaCl czyli sól kuchenna. Pozostałe produkty to: przetwory mięsne- głównie wędliny, kabanosy, salami, parówki i podroby, wysoko przetworzone produkty (zupki instant, gotowe dania do odgrzania, fast foody), solone orzeszki, chipsy, paluszki i inne słone przekąski, przyprawy typu Ziarnka Smaku, sery żółte i topione, płatki kukurydziane, wędzone ryby.
Pozostałe źródła zawierają sód w mniejszych ilościach.
Pozdrawiam,
Kamila Kończak
http://www.activ-diet.pl
Głównym źródłem sodu jest sól. Co do innych produktów praktycznie wszystkie zawierają pewna ilość soli. Najlepiej patrzeć dokładnie na etykiety.
Sól, kiszonki, konserwy, produkty o wysokim stopniu przetworzenia- główne źródła sodu.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jak uzupełnić niedobór sodu przy hiponatremii? – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Czy woda niskonasycona Co2 jest dobra na nadciśnienie? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Dieta z wyłączeniem glutenu, laktozy i glutaminianu sodu – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Spożywanie wędliny w 6. tygodniu ciąży – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Jaką dietę zastosować przy nadciśnieniu tętniczym? – odpowiada mgr Michał Wrzosek
- Dieta przy zespole PCOS – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Właściwości soli z Himalajów – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Dopuszczalna ilość soli na dobę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Alarmujące dane - przesolona dieta małych dzieci w 1000 pierwszych dni życia!
Sól używana jest przez ludzkość od bardzo daw
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto