Soki ekologiczne
Witam!
Najbezpieczniej byłoby podać roztwór soli fizjologicznej i monitorowac poziom sodu we krwi.
Jeżeli chce Pani spróbować uzupełnić niedobór "domowym sposobem" to najprostszym jest chyba zwiększenie ilości przyjmowanej soli kuchennej (NaCl) wraz z posiłkami lub płynami.
Witam!
Samodzielnie możemy uzupełnić niedobór sodu stosując właściwą dietę. Wśród produktów, które są bogate w sód znajdują się: mleko i produkty mleczne, mięso, sery, wody mineralne, ryby morskie, warzywa i solone produkty spożywcze.
Proszę jednak pamiętać, że nasze postępowanie przede wszystkim powinno mieć charakter przyczynowy (wśród przyczyn, które mogą powodować hiponatremię znajdują się niedoczynność tarczycy, stosowanie leków moczopędnych, niewydolność nerek, itd.). Proszę zatem skonsultować się z lekarzem, który zbierze wywiad, zbada Panią oraz wskaże najbardziej prawdopodobną przyczynę niedoboru sodu.
To lekarz powinien także zdecydować, czy uzupełnianie sodu powinno się odbywać w warunkach szpitalnych czy też może być prowadzone w domu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie są skutki niedoboru NaCl? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak mam uzupełnić poziom sodu oraz chlorków? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dopuszczalna ilość soli na dobę – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Składniki pokarmowe soli i pieprzu – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Dodatek do żywności E524 – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy polecane są ryby morskie oraz marynowane? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Sposoby uzupełniania sodu – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Spadek poziomu sodu w organizmie – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Może trzeba tylko używać soli gruboziarnistej np. himalajskiej? – odpowiada Pawe Żmuda-Trzebiatowski
artykuły
Sól - właściwości, dzienna dawka, jak ograniczyć spożycie soli, skutki nadmiaru
Sól to najpopularniejsza przyprawa na świecie, sto
Chlorek sodu (NaCl) - właściwości, działanie, bezpieczeństwo
Chlorek sodu to substancja kojarzona głównie z sol
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f