Zachęcam do bezpośredniej konsultacji dietetycznej w celu opracowania indywidualnego planu żywieniowego. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego.
Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ ;zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań.
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak uzupełnić niedobór sodu przy hiponatremii?

mama(82 lata) ma hiponatremie , jak może sama, bez konieczności hospitalizacki szpitalnej uzupełnić niedobór sodu -
ponad rok temu
Lek. Magdalena Pikul
88 poziom zaufania

Witam!
Najbezpieczniej byłoby podać roztwór soli fizjologicznej i monitorowac poziom sodu we krwi.
Jeżeli chce Pani spróbować uzupełnić niedobór "domowym sposobem" to najprostszym jest chyba zwiększenie ilości przyjmowanej soli kuchennej (NaCl) wraz z posiłkami lub płynami.

0
Lek. Izabela Ławnicka
98 poziom zaufania

Witam!
Samodzielnie możemy uzupełnić niedobór sodu stosując właściwą dietę. Wśród produktów, które są bogate w sód znajdują się: mleko i produkty mleczne, mięso, sery, wody mineralne, ryby morskie, warzywa i solone produkty spożywcze.
Proszę jednak pamiętać, że nasze postępowanie przede wszystkim powinno mieć charakter przyczynowy (wśród przyczyn, które mogą powodować hiponatremię znajdują się niedoczynność tarczycy, stosowanie leków moczopędnych, niewydolność nerek, itd.). Proszę zatem skonsultować się z lekarzem, który zbierze wywiad, zbada Panią oraz wskaże najbardziej prawdopodobną przyczynę niedoboru sodu.
To lekarz powinien także zdecydować, czy uzupełnianie sodu powinno się odbywać w warunkach szpitalnych czy też może być prowadzone w domu.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam,

Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że żelazo występuje w dwóch formach: hemowe i niehemowe.
Żelazo hemowe wchłania się bardzo dobrze. Jego główne źródło to czerwone mięso, podroby (wątroba, nerki, serce).
Żelazo niehemowe występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Jest przyswajalne w mniejszym stopniu, ale można poprawić to dodając do takich produktów witaminę C, np. jeśli je Pani kanapkę z masłem orzechowym warto popić ją sokiem pomarańczowym. Lub do produktów zbożowych dodawać surówkę z kapusty.
Można również stosować żelazne naczynia do gotowania mogą zwiększyć zawartość żelaza w żywności (zależy to od czasu gotowania i kwasowości potraw).

Problem z niedoborem żelaza może pojawić się na kilku etapach:
1. Nieprawidłowej podaży z diety - oznacza że za mało żelaza dostarcza Pani z pokarmem.
2. Złego wchłaniania - np. w celiakii ale także nadmiar cynku w diecie
3. Nadmiernych strat z organizmu - bardzo obfite okresy lub wysiłek fizyczny.

Jeśli mimo podwyższonej ilości żelaza w diecie wyniki się nie zmieniają należy umówić się na konsultację z lekarzem i poszukać przyczyny takiego stanu.

Pozdrawiam,
A. Erdmann

0

Dzień dobry!

Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Na początku warto wybrać się do lekarza w celu zdiagnozowania przyczyn niedoboru żelaza.

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Po porady żywieniowe odsyłam na stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty