Witam, w czym jest duzo wapnia procz nabialu?
W warzywach zielonych (brokuł, szpinak, brukselka), owocach (pomarańcze, porzeczki, winogrona, banany), orzechach.
Witam!
Proponuję zapoznanie się z treścią artykułu - http://portal.abczdrowie.pl/zrodla-wapnia
Witam. Źródłem wapnia są: mleko i przetwory mleczne, ryby, konserwy rybne zawierające kościec (sardynki, szproty), jaja, produkty roślinne: pieczywo, mąki, kasze gruboziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, warzywa liściaste, niektóre owoce, orzechy, kakao.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Leczenie dny moczanowej – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Źródła kwasu foliowego – odpowiada Lek. Magdalena Pikul
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy mogę zażywać suplement z wapniem? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dieta małowapniowa po kamicy nerkowej – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Kamienie szczawianów wapnia w nerkach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Produkty z dużą ilością sodu – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz