Kamica nerkowa
Dzień dobry :)
Niektóre wzmacniacze smaku dodawane do produktów, jak np. popularny glutaminian sodu są źródłem sodu (pierwiastek ten jest również składnikiem soli). Nadmierny udział sodu w diecie może być czynnikiem sprzyjającym formowaniu się kamieni nerkowych. Nie jest to jednak jedyny czynnik żywieniowy powodujący ich tworzenie. Wśród pozostałych wyróżnia się m.in. niedostateczne spożycie płynów, nadmiar białka, nadmiar wapnia i witaminy D, nadmiar kwasu szczawiowego.
Przyczyn powstawania kamieni nerkowych jest wiele, oprócz żywieniowych także związanych ze stanem zdrowia czy historią chorobową rodziny.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta Dukana a powstawanie kamieni nerkowych – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka woda lecznicza jest najlepsza na kamicę nerkową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy kamica nerkowa może być dziedziczna? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Modrzewski
- Czy istnieje sposób na pozbycie się kamieni nerkowych poprzez dietę? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy kamica nerkowa jest dziedziczna? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co jest przyczyna kamieni w nerkach? – odpowiada Eliza Gosławska
- Jak leczy się kamicę nerkową u dzieci? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy kamica nerkowa jest śmiertelną chorobą? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Kamica nerkowa i zabieg ESWL – odpowiada Dr n.med. Ryszard Hanecki
- Czy kamica nerkowa jest chorobą dziedziczną? – odpowiada Dr n.med. Ryszard Hanecki