Kamica nerkowa

Dzień dobry :)

Niektóre wzmacniacze smaku dodawane do produktów, jak np. popularny glutaminian sodu są źródłem sodu (pierwiastek ten jest również składnikiem soli). Nadmierny udział sodu w diecie może być czynnikiem sprzyjającym formowaniu się kamieni nerkowych. Nie jest to jednak jedyny czynnik żywieniowy powodujący ich tworzenie. Wśród pozostałych wyróżnia się m.in. niedostateczne spożycie płynów, nadmiar białka, nadmiar wapnia i witaminy D, nadmiar kwasu szczawiowego.

Przyczyn powstawania kamieni nerkowych jest wiele, oprócz żywieniowych także związanych ze stanem zdrowia czy historią chorobową rodziny.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)

Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty