Dzień dobry :)
Niektóre wzmacniacze smaku dodawane do produktów, jak np. popularny glutaminian sodu są źródłem sodu (pierwiastek ten jest również składnikiem soli). Nadmierny udział sodu w diecie może być czynnikiem sprzyjającym formowaniu się kamieni nerkowych. Nie jest to jednak jedyny czynnik żywieniowy powodujący ich tworzenie. Wśród pozostałych wyróżnia się m.in. niedostateczne spożycie płynów, nadmiar białka, nadmiar wapnia i witaminy D, nadmiar kwasu szczawiowego.
Przyczyn powstawania kamieni nerkowych jest wiele, oprócz żywieniowych także związanych ze stanem zdrowia czy historią chorobową rodziny.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu :)
Pozdrawiam,
Beata Bondyra
DIETOLOGIKA
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta Dukana a powstawanie kamieni nerkowych – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Czy kamica nerkowa może być dziedziczna? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Modrzewski
- Jak leczy się kamicę nerkową u dzieci? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Kamica nerkowa, skurcze kończyn a odżywianie – odpowiada Roma Wojtewicz
- Jaka woda lecznicza jest najlepsza na kamicę nerkową? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Skąd się bierze piasek i zastój w nerce? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dieta małowapniowa po kamicy nerkowej – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Czy istnieje sposób na pozbycie się kamieni nerkowych poprzez dietę? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jakie środki przeciwbólowe na ból wywołany kamicą nerkową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik badania moczu a cukrzyca i kamica nerkowa w przeszłości – odpowiada Piotr Pilarski