Brakuje mi żelaza w organizmie. Słyszałam sprzeczne informacje na temat szpinaku. Jeden lekarz mówi, że zawiera żelazo w łatwo przyswajalnej formie a inny że prawie w ogóle i nie powinnam w ciąży jeść szpinaku. Jaka jest prawda? Co jeszcze (prócz mięsa i buraków) zawiera naturalnie występujące żelazo?
Żelazo zawsze będzie łatwiej przyswajalne z produktów zwierzęcych, ponieważ jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych substancji. Szpinak oprócz żelaza gorzej przyswajalnego, niehemowego, zawiera także w sobie szczawiany, które w znaczny sposób hamują jego wchłanianie w organizmie. Lepiej wybierać produkty mięsne - wołowinę, podroby, drób. Można także spożywać jajka, siemię lniane, płatki owsiane oraz pestki dyni. Proszę także pamiętać o wyeliminowaniu mocnych wywarów z herbat oraz kawy. Warto spożywać większą ilość produktów bogatych w witaminę C.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie produkty powinnam jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niski poziom FE a dieta – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Celiakia i niedobory żelaza – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska