Dieta bogata w szpinak w ciąży

Brakuje mi żelaza w organizmie. Słyszałam sprzeczne informacje na temat szpinaku. Jeden lekarz mówi, że zawiera żelazo w łatwo przyswajalnej formie a inny że prawie w ogóle i nie powinnam w ciąży jeść szpinaku. Jaka jest prawda? Co jeszcze (prócz mięsa i buraków) zawiera naturalnie występujące żelazo?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Żelazo zawsze będzie łatwiej przyswajalne z produktów zwierzęcych, ponieważ jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych substancji. Szpinak oprócz żelaza gorzej przyswajalnego, niehemowego, zawiera także w sobie szczawiany, które w znaczny sposób hamują jego wchłanianie w organizmie. Lepiej wybierać produkty mięsne - wołowinę, podroby, drób. Można także spożywać jajka, siemię lniane, płatki owsiane oraz pestki dyni. Proszę także pamiętać o wyeliminowaniu mocnych wywarów z herbat oraz kawy. Warto spożywać większą ilość produktów bogatych w witaminę C.

Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty