Poród - kiedy należy udać się do szpitala?
Żelazo zawsze będzie łatwiej przyswajalne z produktów zwierzęcych, ponieważ jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych substancji. Szpinak oprócz żelaza gorzej przyswajalnego, niehemowego, zawiera także w sobie szczawiany, które w znaczny sposób hamują jego wchłanianie w organizmie. Lepiej wybierać produkty mięsne - wołowinę, podroby, drób. Można także spożywać jajka, siemię lniane, płatki owsiane oraz pestki dyni. Proszę także pamiętać o wyeliminowaniu mocnych wywarów z herbat oraz kawy. Warto spożywać większą ilość produktów bogatych w witaminę C.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jak powinna odżywiać się osoba w ciąży? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Celiakia i niedobory żelaza – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Długotrwały niedobór żelaza a anemia – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy czerwone wino pomaga na wzrost krwi? – odpowiada Magdalena StusiĹska
artykuły
Żelazo - rola, nadmiar i niedobór, źródła żelaza, zapotrzebowanie
Żelazo to jeden ze pierwiastków mineralnych, który
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać