Żelazo zawsze będzie łatwiej przyswajalne z produktów zwierzęcych, ponieważ jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych substancji. Szpinak oprócz żelaza gorzej przyswajalnego, niehemowego, zawiera także w sobie szczawiany, które w znaczny sposób hamują jego wchłanianie w organizmie. Lepiej wybierać produkty mięsne - wołowinę, podroby, drób. Można także spożywać jajka, siemię lniane, płatki owsiane oraz pestki dyni. Proszę także pamiętać o wyeliminowaniu mocnych wywarów z herbat oraz kawy. Warto spożywać większą ilość produktów bogatych w witaminę C.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Niski poziom FE a dieta – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak podnieść poziom żelaza? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Celiakia i niedobory żelaza – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Jedzenie wędlin podczas leczenia anemii z niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Co utrudnia wchłanianie minerałów?
Minerały w codziennej diecie By organizm prawidło
Jakie składniki mineralne tracimy w trakcie miesiączki?
Każda kobieta raz miesiącu ma "te dni". Dla większ
Chorwaci wprost za nią szaleją. Czy zastąpi polski szpinak?
Szpinak słynie ze swoich właściwości zdrowotnych,