Dieta laktoowowegetariańska jest trudniejsza pod kątem dostarczenia żelaza, ponieważ jego największe ilości znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo wchłanialność tego żelaza jest kilkanaście razy większa niż żelaza pochodzącego z produktów roślinnych (te wchłaniania się w na poziomie dosłownie kilku procent). Wchłanianie żelaza zwiększa spożywanie produktów zawierających kwas askorbinowy, czyli witaminę C, ograniczać natomiast mogą związki antyodżywcze znajdujące się np. w czerwonym winie, produktach pełnoziarnistych, surowym szpinaku, jajach, kawie, herbacie. Dodatkowo duże ilości spożywanego wapnia również mogą obniżać wchłanialność żelaza. Z produktów roślinnych dobrym źródłem żelaza są pestki dyni, pietruszka, siemię lniane, kakao, mak. Dodatkowo można spróbować spożywać codziennie 1/4 szklanki wody z 2 łyżeczkami ekologicznego octu jabłkowego rano na czczo, na pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Odpowiednie zakwaszenie żołądka jest konieczne do prawidłowego wchłaniania żelaza. Przy występujących niedoborach ilość spożywanego codziennie żelaza powinna kształtować się na poziomie 19 mg.
Poradnia Dobry dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Warto zbadać przed pójściem do lekarza poziom ferrytyny i wit. B12, będzie Pani miała szerszy obraz tego ci się dzieje.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Leczenie anemii spożywaniem mięsa – odpowiada Mgr Magdalena Antoniuk
- Niski poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Niski poziom żelaza i hemoglobiony u wegetarianki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jaką dietę stosować przy nadmiarze żelaza? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Niski poziom FE a dieta – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
artykuły
Skutki niedoboru żelaza - anemia, problemy skórne i choroby układu pokarmowego
Niedobór żelaza to dolegliwość, która zdarza się s
Wypadają ci włosy i jesteś chronicznie zmęczona? To może być niski poziom żelaza i ferrytyny
Ciągłe infekcje, senność i zawroty głowy? Jesteś n
Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja
Ferrytyna jest białkiem, które ma za zadanie groma