Dzień dobry,

Oprócz żelaza występującego w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w czerwonym mięsie, ale również w drobiu, rybach czy jajach dietę warto uzupełniać żelazem występującym w produktach pochodzenia roślinnego m.in. w nasionach roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, ciecierzyca, groszek), orzechach i nasionach, a także w liściach szpinaku, szczawiu czy natki pietruszki. Żelazo pochodzenia roślinnego jest w mniejszym stopniu wchłaniane przez organizm niż żelazo pochodzenia zwierzęcego aczkolwiek dodatek witaminy C (m.in. poprzez dodawanie soków z cytrusów lub łączenie produktów bogatych w żelazo z warzywami lub owocami zawierającymi wit.C) zwiększa jego przyswajalność.
Dieta zalecana w przypadku wystąpienia anemii z niedoboru żelaza lub skłonności organizmu do częstych anemii to dieta jak najbardziej urozmaicona, która dostarcza żelazo z różnych źródeł, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.
W przypadku występującej już anemii niezbędne może być leczenie farmakologiczne konsultowane z lekarzem. Samo rozpoczęcie kuracji dietetycznej może nie być wystarczające. Dieta na pewno będzie pomocna po ustabilizowaniu się poziomu żelaza we krwi, tak by uniknąć wystąpienia anemii z niedoboru żelaza w przyszłości. Anemia również może być związana z niedoborem witaminy B12 czy kwasu foliowego i w takim przypadku nie będzie istotne uzupełnianie żelaza w diecie, ale właśnie tego składnika, którego jest za mało.

Pozdrawiam,
Magdalena Antoniuk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty