Dzień dobry,
Oprócz żelaza występującego w produktach pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza w czerwonym mięsie, ale również w drobiu, rybach czy jajach dietę warto uzupełniać żelazem występującym w produktach pochodzenia roślinnego m.in. w nasionach roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, ciecierzyca, groszek), orzechach i nasionach, a także w liściach szpinaku, szczawiu czy natki pietruszki. Żelazo pochodzenia roślinnego jest w mniejszym stopniu wchłaniane przez organizm niż żelazo pochodzenia zwierzęcego aczkolwiek dodatek witaminy C (m.in. poprzez dodawanie soków z cytrusów lub łączenie produktów bogatych w żelazo z warzywami lub owocami zawierającymi wit.C) zwiększa jego przyswajalność.
Dieta zalecana w przypadku wystąpienia anemii z niedoboru żelaza lub skłonności organizmu do częstych anemii to dieta jak najbardziej urozmaicona, która dostarcza żelazo z różnych źródeł, zarówno roślinnych jak i zwierzęcych.
W przypadku występującej już anemii niezbędne może być leczenie farmakologiczne konsultowane z lekarzem. Samo rozpoczęcie kuracji dietetycznej może nie być wystarczające. Dieta na pewno będzie pomocna po ustabilizowaniu się poziomu żelaza we krwi, tak by uniknąć wystąpienia anemii z niedoboru żelaza w przyszłości. Anemia również może być związana z niedoborem witaminy B12 czy kwasu foliowego i w takim przypadku nie będzie istotne uzupełnianie żelaza w diecie, ale właśnie tego składnika, którego jest za mało.
Pozdrawiam,
Magdalena Antoniuk
Witam,
W sprawie leczenia anemii i określenia jej przyczyny proszę skontaktować się ze swoim lekarzem rodzinnym.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta odpowiednia przy anemii – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- W jaki sposób poradzić sobie z postępującą anemią po ciąży – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Osłabiona kondycja i wypadanie włosów u wegetarianki – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Anemia i dieta bezmięsna – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Anemia: jaką dietę zastosować po leczeniu? – odpowiada Mgr Maria Kreid
artykuły
Anemia a dieta
Anemia to poważny objaw. Może świadczyć o wielu ró
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Niedobór witamin z grupy B - charakterystyka witamin z grupy B, objawy niedoboru, źródła
Niedobór witamin z grupy B znacząco zwiększa ryzyk