W jaki sposób poradzić sobie z postępującą anemią po ciąży

Witam. W ciazy mialam silna anemie. Pol roku temu urodzilam dziecko, ale anemia dalej sie utrzymuje I jest coraz gorzej. Bole glowy, mroczki przed oczami, do tego dochodza zawroty glowy I ostatnio bole glowy I kosci. Cisnienie nie przekracza 100 / 60 a zawyczaj to 90 / 50 .Nie mam apetytu I waga ciagle spada. Co robic? Co grozi jesli sie tego nie wyleczy?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu
Magdalena Mroczek
83 poziom zaufania

Proszę jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, żeby zdiagnozować przyczynę aniemii i rozpocząć leczenie.

0
Lek. Krzysztof Szmyt
88 poziom zaufania

Witam, konieczne jest oznaczenie morfologii krwi z rozmazem oraz wizyta u lekarza rodzinnego, ktory zleci odpowiedni preparat w zależności od wyniku. Istotne znaczenie ma dieta bogata w żelazo i witaminę b12. Pozdrawiam

0

Konieczna jest dokładna analiza co jest przyczyną anemii i jeśli zajdzie konieczność to suplementacja żelazem. Z produktów, które zawierają najlepiej przyswajalne żelazo to czerwone mięso, potem białe i ryby. Mięso zawsze proszę jeść w obecności warzyw ponieważ wit. C poprawia przyswajalność. 1 godz przed i po posiłku proszę nie pic kawi i herbaty ponieważ teina i kofeina również blokują przyswajalność. z produktów roślinnych najlepsza jest komosa ryżowa i canihua - kupi je Pani w sklepach ze zdrową żywnością. Canihua oprócz żelaza ma dużą zawartość kwasu foliowego - powinna go również Pani suplementować (nie tylko zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, ale wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych).

0

Dzień dobry. Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty