Proszę jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu, żeby zdiagnozować przyczynę aniemii i rozpocząć leczenie.
Witam, konieczne jest oznaczenie morfologii krwi z rozmazem oraz wizyta u lekarza rodzinnego, ktory zleci odpowiedni preparat w zależności od wyniku. Istotne znaczenie ma dieta bogata w żelazo i witaminę b12. Pozdrawiam
Konieczna jest dokładna analiza co jest przyczyną anemii i jeśli zajdzie konieczność to suplementacja żelazem. Z produktów, które zawierają najlepiej przyswajalne żelazo to czerwone mięso, potem białe i ryby. Mięso zawsze proszę jeść w obecności warzyw ponieważ wit. C poprawia przyswajalność. 1 godz przed i po posiłku proszę nie pic kawi i herbaty ponieważ teina i kofeina również blokują przyswajalność. z produktów roślinnych najlepsza jest komosa ryżowa i canihua - kupi je Pani w sklepach ze zdrową żywnością. Canihua oprócz żelaza ma dużą zawartość kwasu foliowego - powinna go również Pani suplementować (nie tylko zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka, ale wspomaga tworzenie się krwinek czerwonych).
Dzień dobry. Zmniejszone wchłanianie żelaza przez organizm może być skutkiem m.in: diety ubogiej w żelazo, nieprawidłowego odżywiania, alkoholizmu, wegetarianizmu i przewlekłych biegunek. Zwiększona utrata żelaza może być wywołana np. obfitymi miesiączkami, krwawieniem z przewodu pokarmowego. Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla kobiet z anemią – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaka dieta bezmięsna z wysokim poziomem żelaza? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co jeść przy stwierdzonej anemii? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy tabletki z żelazem pomogą w silnej anemii? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak utrzymać stałą wagę po odchudzaniu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co zrobić, abym nie miała ciągle anemii? – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Czy jedzenie żelaza w tabletkach wystarczy, aby podnieść poziom tego pierwiastka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
artykuły
Pięć najczęstszych pytań o dietę wegetariańską. Odpowiada dietetyk
Polacy coraz chętniej ograniczają mięso. Niektórzy
Minerały w jedzeniu - jakie produkty są bogate w minerały?
Minerały w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego f
Nie tylko zmęczenie. Objaw groźnego niedoboru zauważysz na skórze
Niedobór żelaza dotyka ponad 1,2 miliarda ludzi na