Jak leczyć alergię?
Szacuje się, że na choroby alergiczne cierpi prawie 15 mln Polaków. Jakie są skuteczne metody walki z tą dolegliwością, tłumaczy prof. Piotr Kuna, alergolog.
Przepraszamy za błąd techniczny.
Ponownie przesyłamy odpowiedź na Pana pytanie:
Jeżeli lekarz zlecił podaż żelaza w formie dożylnej, to zalecamy kontynuować terapię. Po 14 dniach leczenia należy ponownie wykonań badania krwi. Przy skutecznej suplementacji hemoglobina wzrasta 1mg/dl tygodniowo. Leczenie może trwać nawt 6-8 tygodni. Odradzamy działanie na własną rękę. Dodatkowo należy skupić się na bezwzględnym wyłączeniu glutenu z diety. Znajduje się on w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, kamucie, orkiszu i pszenżycie. Należy szczególną uwagę zwracać na składniki spożywanych produktów, np. proszek do pieczenia, przyprawy, piwo, ciastka itd. Producenci często stosują dodatek glutenu w swoich wyrobach. Ważnym jest, aby całkowicie zminimalizować możliwość pojawienia się ponownej reakcji zapalnej jelit na gluten, która skutkuje zaburzeniami wchłaniania żelaza. Oprócz metod farmakologicznych zalecamy także włączyć żelazo do codziennej diety. Najlepszym jego źródłem jest mięso, podroby, ryby oraz owoce morza. W nich zawarte jest żelazo hemowe, które jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm i jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych składników diety. Przyswajalność zmniejsza jedynie wapń. Natomiast żelazo niehemowe znajduje się w niektórych roślinach. Należy jednak pamiętać, że wchłanianie żelaza niehemowego ograniczają takie substancje jak błonnik, fityniany, polifenole czy szczwiany. Zatem na przykład żelazo zawarte w płatkach owsianych będzie ograniczane przez jednoczesną dużą zawartość błonnika (kilkugodzinne namaczanie płatków zwiększy przyswajalność żelaza). Można zwiększyć proces wchłaniania żelaza poprzez dodatek produktów bogatych w witaminę C. Przyjmowanie żelaza z posiłkami, kawą, herbatą, mlekiem, kakao – znacznie osłabia wchłanianie. Odwrotne działanie ma natomiast przyjmowanie żelaza na czczo oraz popijanie sokiem z owoców.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Dieta na obniżenie poziomu żelaza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Co może oznaczać lub co może być przyczyną zwiększonego żelaza we krwi? – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek