Przepraszamy za błąd techniczny.
Ponownie przesyłamy odpowiedź na Pana pytanie:
Jeżeli lekarz zlecił podaż żelaza w formie dożylnej, to zalecamy kontynuować terapię. Po 14 dniach leczenia należy ponownie wykonań badania krwi. Przy skutecznej suplementacji hemoglobina wzrasta 1mg/dl tygodniowo. Leczenie może trwać nawt 6-8 tygodni. Odradzamy działanie na własną rękę. Dodatkowo należy skupić się na bezwzględnym wyłączeniu glutenu z diety. Znajduje się on w pszenicy, owsie, jęczmieniu, życie, kamucie, orkiszu i pszenżycie. Należy szczególną uwagę zwracać na składniki spożywanych produktów, np. proszek do pieczenia, przyprawy, piwo, ciastka itd. Producenci często stosują dodatek glutenu w swoich wyrobach. Ważnym jest, aby całkowicie zminimalizować możliwość pojawienia się ponownej reakcji zapalnej jelit na gluten, która skutkuje zaburzeniami wchłaniania żelaza. Oprócz metod farmakologicznych zalecamy także włączyć żelazo do codziennej diety. Najlepszym jego źródłem jest mięso, podroby, ryby oraz owoce morza. W nich zawarte jest żelazo hemowe, które jest znacznie lepiej przyswajalne przez organizm i jego wchłanianie w mniejszym stopniu zależy od innych składników diety. Przyswajalność zmniejsza jedynie wapń. Natomiast żelazo niehemowe znajduje się w niektórych roślinach. Należy jednak pamiętać, że wchłanianie żelaza niehemowego ograniczają takie substancje jak błonnik, fityniany, polifenole czy szczwiany. Zatem na przykład żelazo zawarte w płatkach owsianych będzie ograniczane przez jednoczesną dużą zawartość błonnika (kilkugodzinne namaczanie płatków zwiększy przyswajalność żelaza). Można zwiększyć proces wchłaniania żelaza poprzez dodatek produktów bogatych w witaminę C. Przyjmowanie żelaza z posiłkami, kawą, herbatą, mlekiem, kakao – znacznie osłabia wchłanianie. Odwrotne działanie ma natomiast przyjmowanie żelaza na czczo oraz popijanie sokiem z owoców.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jak jest zawartość żelaza w szpinaku? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Sposób na uzupełnienie niedoboru żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Niedobory żelaza a odpowiednia dieta – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Jakie produkty spożywcze zawierają dużo żelaza i węglowodanów? – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Niski poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Niedobór żelaza a jedzenie szpinaku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta przy niedoborze żelaza – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
Popijasz tym leki? 6 napojów, których nie wolno łączyć z lekami
Choć ulotki nie określają precyzyjnie, czym popija
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo