Witam,
tak olej konopny nadaje się do spożywania na surowo, jednak nie należy go poddawać obróbce termicznej. Jest to olej, który zawiera wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w idealnym stosunku kwasów omega-3 do omega-6, czyli 1:3. Olej konopny zawiera szereg witamin (A, C, E, z grupy B) oraz składników mineralnych (m.in. magnez, wapń, cynk), przeciwutleniaczy, aminokwasów i fitosteroli.
Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/
Witam,
Olej konopny oprócz zastosowania w preparatach kosmetycznych z powodzeniem może znaleźć zastosowanie w naszej kuchni. Zawiera on dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę m. in. układu odpornościowego oraz witaminę K, która ma właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Można go używać do wszystkiego z wyjątkiem smażenia.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepszy olej do zup – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zamiana masła na olej – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Właściwości oleju konopnego – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Co jeść, żeby przytyć 3 kg? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy wyrośnięta rzeżucha ma również zdrowotne właściwości? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n
Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie w medycynie i kosmetyce
Olej konopny powstaje z konopi siewnej, która w od
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być