Witam,
polecam olej rydzowy (z nasion lnianki - rydzu), tłoczony na zimno. Zawiera około 90% kwasów nienasyconych, w tym około 55% to kwasy wielonienasycone (omega 3 oraz omega 6 w stosunku 2:1). W jego skład wchodzą, także witaminy (A, witaminy z grupy B, witamina E) oraz lecytyna. Olej do spożywania na surowo, nie można go poddawać obróbce termicznej ( nie nadaje się do smażenia).
Zapraszam do polubienia bloga, fit-amina.blogspot.com na którym znajdzie Pani porady oraz przepisy.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Najlepsze oleje do smażenia – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Oliwa i oleje a smażenie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Oliwa a olej rzepakowy – odpowiada Mgr Marzena Rojek
- Co oznacza ekologiczny olej roślinny? – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy olej lniany jest wskazany w diecie przy podwyższonym poziomie trójglicerydów? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej musztardowy może być zdrowszy dla twojego serca niż oliwa z oliwek
Eksperci sugerują, że to olej musztardowy może być
Dlaczego nie należy unikać tłuszczów w diecie?
Tłuszcz nie ma ostatnio dobrej reklamy. Mówimy o n