Witam. Najlepiej stosować naprzemiennie różne rodzaje olejów, gdyż każdy ma nieco inne właściwości. Jeśli chodzi o zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (których zazwyczaj brakuje w diecie), najlepszy jest olej lniany i olej rydzowy. Jednak należy je spożywać wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do surówek i sałatek, gdyż w wyższej temperaturze tracą one swoje właściwości. Do zupy może Pani dodawać np. olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, która jest bogata w witaminę E i również dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepiej dodawać olej na sam koniec gotowania lub po lekkim ostudzeniu zupy. Dodam także, że należy dokładnie czytać etykiety produktu i wybierać takie oleje, które są tłoczone na zimno i nierafinowane. Poza tym powinny znajdować się w ciemnej szklanej butelce. Tylko taki olej zachowuje swoje cenne właściwości.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na bloga ze zdrowymi przepisami: www.zdrowapasja.blogspot.com.
Witam,
Bardzo dobrze, że zdecydowała się Pani na karmienie dziecka piersią.
Ważne, aby zwrócić uwagę na kaloryczność swojej diety, zawartość witaminy D, B1 oraz zadbanie o odpowiednią ilość mleka lub innych produktów zawierających wapń, np. sery lub jogurty.
Może Pani jak najbardziej przyjmować olej lniany zimnotłoczony, który jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3.
Warto jednak pamiętać, żeby był to dobrej jakości olej lniany, żeby zachował swoje właściwości. Najlepiej mieszać go z jogurtem lub twarogiem. Jeśli chce go Pani dodać do zup muszą one być zimne, inaczej olej może stracić swoje właściwości.
Według badań suplementowanie kwasu omega 3 (np.dzięki wzbogaceniu diety w olej lniany) w czasie ciąży i karmienia piersią powodowały wzrost poziomu inteligencji ich dzieci nawet o 19%.
Jeśli chodzi o składniki mineralne i witaminy wystarczy dobrze zbilansowana dieta bogata w pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce. W ten sposób będzie Pani pewna, że dostarcza wszystkich niezbędnych składników potrzebnych do rozwoju dziecka.
Zapraszam również do zapoznania się z materiałami na naszej stronie www.kalorynka.pl
Pozdrawiam serdecznie,
mgr dietetyk
Aleksandra Erdmann
www.kalorynka.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Najlepszy olej do zup – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Właściwości odżywcze oleju lnianego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wpływ oleju kokosowego na życie – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Dobroczynne właściwości oleju lnianego – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakie właściwości ma olej konopny? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Czy zdrowej jest spożywanie codziennie oleju lnianego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Czy picie oleju lnianego jest zdrowe? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
artykuły
Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie w medycynie i kosmetyce
Olej konopny powstaje z konopi siewnej, która w od
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Zdrowa dieta kobiety w ciąży i po niej - dlaczego warto wzbogacić ją o olej rzepakowy
Artykuł sponsorowany **Gotując, nie wyobrażamy so