Dzień dobry,
Spożywanie oleju lnianego w ilości, którą Pan opisuje jest jak najbardziej bezpieczne. Jeżeli pije Pan ten olej, aby uzupełnić dietę w kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA „rekomendowane”) to nie jest to odpowiedni wybór, gdyż oleje roślinne zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 ( kwas alfa linolenowy „najsłabszy”), który jest w minimalnym stopniu przekształcany w naszym organizmie np. do EPA. Mimo wszystko najlepszym źródłem EPA i DHA będą ryby i owoce morza.
Jeżeli zależy Panu na obniżeniu poziomu trójglicerydów to warto zacząć od zmian w diecie m.in. zredukować potrawy smażone, tłuste mięsa, ograniczyć spożycie tłuszczy zwierzęcych, ciast i zwrócić uwagę na profil oraz ilość spożywanych węglowodanów. Bez zmian w diecie suplementacja zarówno olejem lnianym jak i omega-3 na niewiele się zda.
Dzień dobry,
olej lniany jest zdrowy, ale w spożyciu ryb chodzi także o pełnowartościowe białko oraz jod. A tego w oleju Pani niestety nie znajdzie.
Kwasy omega3 regulują profil lipidowy, w tym triglicerydy.
Pozdrawiam
Joanna Wardenga
Olej lniany zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w sposób należycie zbilansowany, tj. w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo obfituje w witaminę E (witaminę młodości). Natomiast nie stanowi zamiennika ryb.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na konsultacje,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com, 515 090 252
http://dietetyka-medyczna.pl/
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Właściwości odżywcze oleju lnianego – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Spożywanie łyżki oleju lnianego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Zasady spożywania oleju lnianego – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jakie są wszystkie zalety oleju lnianego? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Stosowanie tranu i oleju z dorsza – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Stosowanie tranu skandynawskiego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Czy picie oleju lnianego jest zdrowe? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dobroczynne właściwości oleju lnianego – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jakiego oleju dodawać do zup? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wpływ oleju lnianego na ciążę – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Kwasy omega-3 - rodzaje, właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie
Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowego funkcj
Najzdrowszy wybór. Obniża cholesterol, reguluje cukier we krwi
Jeśli chodzi o cholesterol, większość z nas ma z n
Kwas palmitynowy - właściwości, zastosowanie i występowanie
Kwas palmitynowy to związek organiczny, który nale