Dobroczynne właściwości oleju lnianego

Witam . Mój mąż ma podwyższony cholesterol i trójglicerydy a ja mam polekowe uszkodzenie wątroby i nadciśnienie czytałam że olej lniany ma dobroczynne właściwości mam pytanie czy możemy wprowadzić do diety olej lniany i jak go stosować
KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

Zanim zaczniesz odchudzanie

Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.

Witam, olej lniany to świetne źródło dobroczynnego kwasu omega-3, pomocnego w terapii żywieniowej wymienionych chorób. Najistotniejsze jest jednak źródło gdzie kupujemy olej oraz jego przechowywanie. Jest to jeden z najmniej trwałych olejów. Przechowywać należy go w lodówce stąd lepiej nie kupować go w jakimkolwiek markecie lecz lepiej w sklepie eko, w którym warunki przechowywania były dotrzymane. Samemu również należy przechowywać olej lniany w lodówce. Z powodu jego szybkiego utleniania lepiej również kupować mniejsze objętości.
Co do stosowania jak z każdym należy unikać jego przegrzania, najlepiej dodawać go do surówek, twarogu itd. Jeśli chcemy dodać do posiłków ciepłych proszę aby była to temperatura pokojowa raczej niż gorący posiłek.

pozdrawiam

0

Witam serdecznie. W celu obniżenia cholesterolu mąż powinien uważać na spożywanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec, tłuste wędliny i mięsa), gotowych dań typu fast-food oraz słodyczy. Zalecane jest również spożywanie ryb (2-3 razy w tygodniu, najlepiej jeśli będą to ryby morskie- makrela, śledź, sardynki, łosoś), ponieważ są źródłem kwasów omega-3. Warzywa powinny stać się obowiązkowe w każdym posiłku. Dieta dla Pani powinna opierać się o podobne produkty. Proszę uważać na potrawy ciężkostrawne i wzdymające oraz alkohol, ponieważ mogą nasilać bóle wątroby. Jeśli chodzi o olej lniany, to jest on źródłem kwasów omega-3 (działanie przeciwzapalne, pomagają w uregulowaniu stężenia cholesterolu). Olej lniany jest bogaty w witamin rozpuszczalne w tłuszczach (wit.A,E). Najlepiej dodawać go na zimo np.do sałatek. Oleje są produktami wysokokalorycznymi, dlatego 1-2 łyżeczki dziennie powinny wystarczyć. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty