Witam,

Niekorzystnym działaniem cechują się kumaryny, która są obecne w cynamonie.
Przekroczenie określonej dawki (w zależności od podatności organizmu) może skutkować uszkodzeniem wątroby.

Dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 0,1 mg cynamonu na 1 kg masy ciała, a limit spożycia wynosi 0,5 mg cynamonu na 1 kg masy ciała. Jednocześnie zaznaczam, iż w 1 płaskiej łyżeczce znajdują się 3 g cynamonu, co wielokrotnie przewyższa dawkę będącą limitem(!).

Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0

Witam serdecznie,

Cynamon nie jest szkodliwy wręcz przeciwnie nawet zalecam dosypać łyżeczkę cynamonu np do jogurtu, owsianki czy innych produktów. Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem: wspomaga zwalczanie działania wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne. Stymuluje organy i działa dobrze na trawienie.
Jest znakomitą przyprawą, która poprawia smak wielu potraw oraz działa pozytywnie na organizm, więc proszę się nie martwic że jest niebezpieczny...

Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty