W trakcie leczenia onkologicznego należy zwrócić uwagę, by dieta zawierała odpowiednią ilość energii. Należy zapobiegać nadmiernej utracie masy ciała, która może pojawić się w trakcie leczenia.
Dieta powinna zawierać pełnowartościowe białko, odpowiednią ilość cukrów, kwasy tłuszczowe, w tym wielonienasycone (np. omega 3), witaminy i minerały (cynk, selen, miedź, magnez, mangan).
Zaleca się zwiększone spożywanie witaminy A, C i E, które usuwają szkodliwe rodniki tlenowe.
Dzień dobry.
Zakwaszanie organizmu dietą to mit. Polecam mój wpis: http://instytutzdrowegozywienia.blogspot.com/search/label/rak
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaka dieta na gojenie obrzęku pourazowego? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Dieta dla osoby z chorobą Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Zerwanie mięśnia Achillesa i sposoby leczenia – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Dieta u 40-letniej osoby chorej na białaczkę limfatyczną – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jaka dieta jest wskazana po rekonstrukcji więzadła Achillesa? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Suplementacja magnezu, cynku, kwasów omega3 i witaminy D – odpowiada Anna Porada
- Czy któryś ze składników suplementu diety może negatywnie wpłynąć na antykoncepcję? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka jest optymalna dieta przy raku prostaty? – odpowiada Ewa Zawidzka
artykuły
Gdy jej brakuje, drętwieją nam dłonie i stopy. Ważna rola witaminy B5
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, ma wpływ na w
Drętwieją ci dłonie i stopy? Znak, że brakuje kluczowej witaminy
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, ma wpływ na w
Produkty spożywcze korzystnie wpływające na wzrok
Zdrowa dieta a poprawa wzroku Dieta uboga w skład