W trakcie leczenia onkologicznego należy zwrócić uwagę, by dieta zawierała odpowiednią ilość energii. Należy zapobiegać nadmiernej utracie masy ciała, która może pojawić się w trakcie leczenia.
Dieta powinna zawierać pełnowartościowe białko, odpowiednią ilość cukrów, kwasy tłuszczowe, w tym wielonienasycone (np. omega 3), witaminy i minerały (cynk, selen, miedź, magnez, mangan).
Zaleca się zwiększone spożywanie witaminy A, C i E, które usuwają szkodliwe rodniki tlenowe.
Dzień dobry.
Zakwaszanie organizmu dietą to mit. Polecam mój wpis: http://instytutzdrowegozywienia.blogspot.com/search/label/rak
Pozdrawiam
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta dla osoby z chorobą Hashimoto – odpowiada Mgr Justyna Marszałkowska-Jakubik
- Dieta a wytrzymałość włosów – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Zerwanie mięśnia Achillesa i sposoby leczenia – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Dieta u 40-letniej osoby chorej na białaczkę limfatyczną – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jaka dieta jest wskazana po rekonstrukcji więzadła Achillesa? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Jakie produkty spożywać, aby pozbyć się ciągle pojawiających się pryszczy na twarzy? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy któryś ze składników suplementu diety może negatywnie wpłynąć na antykoncepcję? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka jest optymalna dieta przy raku prostaty? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Uzupełnianie niedoborów suplementami witamin – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska