Witam serdecznie,
Skoro ma Pani problem z połykaniem tabletek, to po co je łykać? Lepiej wyrównać niedobory żywieniowo. Magnez znajdzie Pani w pestkach dyni, słoneczniku, pieczywie z pełnego przemiału, natce pietruszki, czekoladzie, kakao i w wielu innych. Cynk w sporych ilościach jest w orzechach brazylijskich, kiełkach pszenicy, mięsie, parmezanie, orzechach laskowych, jajach (żółtkach). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega3 i omega6) znajdzie Pani w olejach, oliwach, orzechach i rybach. Najlepszymi źródłami witaminy D są: tran, śledzie, makrela, mleko, ser żółty.
Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do racjonalnego odżywiania się :)
Anna Porada
Wapń magnez cynk z witaminą D są dostępne w jednym preparacie- zapewnia to odpowiednią proporcję pomiędzy składnikami i wystarczy połknąć jedną tabletkę. Jeżeli chodzi o omega-3 polecałabym tran do picia- smaki owocowe- z reguły tabletki z omega-3 są duże i trzeba ich łyknąć od 4-6 dziennie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest dieta na trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie produkty zawierają najwięcej minerałów odpowiadających za pamięć i koncentrację? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jakie produkty na koncentrację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jednoczesna suplementacja witaminy D i cynku – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Leki przeciwdepresyjne a inne witaminy – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Tężyczka i suplementacja witaminy D, wapnia i magnezu – odpowiada Dr n. med. Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska
- Suplementacja witaminy D u dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Suplementacja magnezu, wapnia, żelaza i cynku – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Zażywanie tranu z witaminami, magnezem i potasem – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Tran z zawartością kwasów omega oraz witamin A i D – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz