Czy rak boi się noża?
Dzień dobry.Cynamon zawiera kumaryny ( najwięcej zawiera cynamon chiński a najmniej cynamon cejloński )
. Sugeruje się że związek ten szkodliwie działa na wątrobę. Jednak szkodliwość tego związku nie została potwierdzona konkretnymi badaniami naukowymi. Naukowcy niemieccy twierdzą że używanie tej przyprawy 1-2 razy w tygodniu nie ma żadnych skutków ubocznych. Nie słyszałam natomiast nic na temat związku cynamonu z rakiem jelita grubego.
Pozdrawiam Monika Kruszelnicka
Witam, niestety w przypadku cynamonu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi o zawartość kumaryny, która może niekorzystnie wpływać na wątrobę. Najlepiej spożywać cynamon cejloński (ma mniejszą zawartość kumaryny) i oczywiście nie przesadzać z ilością. Wszystko w nadmiarze może szkodzić.
Nie, nie ma żadnego. Chyba, że się z nim przesadza. Osoby spożywające dużo konserwowanych pokarmów, octu, ostrych przypraw, pieprzu, cynamonu, soli, chili, curry, gorczycy, musztardy, ostrej papryki, imbiru czy gałki muszkatołowej są bardziej podatni na choroby nowotworowe
Dzień dobry,
Spożywanie cynamonu nie ma negatywnych skutków zdrowotnych w przypadku osoby chorującej na nowotwór jelita grubego. Przyprawa ta nie jest wskazana natomiast u osób z chorobą wrzodową żołądka czy dwunastnicy, gdyż może nasilać występowanie objawów. Warto pamiętać o prozdrowotnym wpływie cynamonu na zdrowie, który ma silne właściwości bakteriostatyczne i poprawia trawienie zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Dodatkowo świetnie sprawdza się jako składnik diety u osób z cukrzycą, gdyż zwiększa podatność tkanek na działanie insuliny. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego!
W umiarkowanych ilościach 2-3 razy w tygodniu mozna spozywać cynamon bez ryzyka powikłan zdrowotnych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak przypraw używać w daniach dla cukrzyka? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy spożywanie cynamonu przez kilka lat mogło mieć zły wpływ na pracę nerek i wątroby? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakich pokarmów unikać, by uchronić się przed rakiem jelita grubego? – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Czy cynamon ma jakieś właściwości zdrowotne? – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Rak jelita grubego a dieta – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy po raku jelita grubego można iść na solarium? – odpowiada Dr n. med. Grzegorz Luboiński
- Dodawanie cynamonu do mleka – odpowiada Mgr Joanna Szmitka-Ĺuszczyk
- Dieta przy raku jelita grubego i chorej wątrobie – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Jaka dieta jest wskazana po laparoskopii jelita grubego? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wpływ ostrych przypraw na organizm – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek