Dzień dobry,
Ostre przyprawy - papryka, chili, curry, czosnek, cebula - stosowane w dużych ilościach mogą działać drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Przyprawy zawierają olejki eteryczne, które nie tylko wspomagają proces trawienia, ale także działają bakteriobójczo.
Witam,
jeśli mowa o tych naturalnych przyprawach to jak najbardziej, są one prawdziwym "killerem" podczas infekcji, działają przeciwzapalnie, a dodatkowo podnoszą odporność. Na wakacjach w tropikach nie powinniśmy rezygnować z potraw z dodatkiem wyjątkowo ostrych przyprawi, właśnie ze względu na częste problemy żołądkowe. I choć w Europie częstość tych objawów nie jest tak zintensyfikowana my również nie powinniśmy rezygnować z tych dań. Proszę natomiast pamiętać, że nie dotyczy to gotowych mieszanek dostępnych na pólkach sklepowych, które bardzo często "wzbogacone" są substancjami chemicznymi.
Pozdrawiam serdecznie
Jedzenie ostrych przypraw powoduje trudności z wypróżnianiem, ale również należy podkreślić ich działanie bakteriobójcze.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy starsi ludzie mogą jeść ostrą paprykę? – odpowiada Mgr Patrycja Kłósek
- Czy na diecie odchudzającej można spożywać przyprawy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak przypraw używać w daniach dla cukrzyka? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy czosnek lub ostre dania mają wpływ na wchłanianie tabletki antykoncepcyjnej? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy stosowanie suplementu diety piperyna jest bezpieczne? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Odżywianie a odchudzanie i polepszenie odporności organizmu – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Możliwość wyleczenia refluksu samą dietą – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy od kawy się tyje? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie pieczywo mogę jeść po operacji? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Wpływ diety na skłonności do trądziku – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek