Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem

Witam Panią,

Dieta po operacji jelita grubego powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5posiłków dziennie w odstępach około 3h) . Lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje. Posiłki należy zjadać o umiarkowanej temperaturze (nie za gorące ani nie za zimne). Dania powinny być świeże, najlepiej przygotowywać je przed zjedzeniem i unikać odgrzewania. Prawidłowa obróbka termiczna to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej i zapiekanie pod przykryciem. Należy unikać smażenia. W diecie nie są wskazane ostre przyprawy, sól, alkohol, mocna kawa czy herbata oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty